ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο Δημήτρης Ρίζος

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Δημήτρης Ρίζος σε ηλικία 83 ετών τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/09) στο νοσοκομείο Σωτηρία.  Ο πρώην δημοσιογράφος και εκδότης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία.   Ο Ρίζος είχε γεννηθεί το 1936 στην Πρώτη Σερρών και συνέδεσε το όνομά του με τον Ελεύθερο...
Πέθανε ο Δημήτρης Ρίζος

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Δημήτρης Ρίζος σε ηλικία 83 ετών τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/09) στο νοσοκομείο Σωτηρία. 

Ο πρώην δημοσιογράφος και εκδότης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία.

 

Ο Ρίζος είχε γεννηθεί το 1936 στην Πρώτη Σερρών και συνέδεσε το όνομά του με τον Ελεύθερο Τύπο αλλά και με τον Αδέσμευτο Τύπο, του οποίου ήταν εκδότης. Είχε ιδρύσει, επίσης, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Λάμψη».

Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την δημοσιογραφία και σε ηλικία  14 ετών υπέγραψε το πρώτο του ρεπορτάζ στην εφημερίδα Πρωινός Τύπος Δράμας. Μάλιστα για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία σταμάτησε τον στίβο, έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις στα 5.000 μέτρα στη Δόξα Δράμας.

Γι΄αυτό άλλωστε είχε δώσει και εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία. Μόνο που δυο χρόνια μετά και ενώ είχε περάσει στο Πάντειο και δούλευε ως δημοσιογράφος, παράτησε τη Γυμναστική Ακαδημία.

Ο πατέρας του Ρίζου, και ήταν αριστερών πεποιθήσεων, ήταν στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στο σχολείο και το πανεπιστήμιο.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Δημήτρης Ρίζος σε συνέντευξή του, λόγω αυτής της σχέσης του Καραμανλή με τον πατέρα του, βρέθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του «εθνάρχη» όταν κατέβηκε στην Αθήνα από τη Δράμα.

Αφού έκανε αρχικά… όλες τις δουλειές, πριν τη Χούντα είχε πάρει προαγωγή στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Όταν ο Καραμανλής γύρισε από το Παρίσι, τον πήρε ξανά δίπλα του. «Ταξίδεψα μαζί του σε όλο τον κόσμο, είμαι ίσως ο μόνος δημοσιογράφος που έχω μπει τρεις φορές στο Λευκό Οίκο, στα Ηλύσια Πεδία, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ήταν η εποχή που εκείνος αλώνιζε όλο τον κόσμο -και ιδίως την Ευρώπη-, γιατί είχε πάθος να επισπεύσουμε την ένταξή μας στην ΕΟΚ», είπε πει ο Δημήτρης Ρίζος.

Ο Δημήτρης Ρίζος και ο Ελεύθερος Τύπος

Ενώ ακόμη ήταν πλάι στον Καραμανλή, πιάνει δουλειά στη Βραδυνή, όπου εκεί γράφει τη στήλη «Κεντρί». Όταν δολοφονήθηκε ο Τζώρτζης Αθανασιάδης και ανέλαβαν την εφημερίδα οι κόρες του, εκείνος αποχώρησε και πήγε στην Ακρόπολη, γράφοντας τη στήλη «Ξυπνητήρι».

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο, όμως, στην δημοσιογραφική του πορεία ήταν ο Ελεύθερος Τύπος. Πήγε στην εφημερίδα όταν εκδότες ήταν ο Άρης Βουδούρης και η σύζυγός του. Έγινε σύμβουλος έκδοσης και έγραφε τη στήλη «Ανάδελφος». Επί των ημερών του, ο Ελεύθερος Τύπος εκτόξευσε τις πωλήσεις του. Όταν πέθανε το ζεύγος Βουδούρη (ο Άρης Βουδούρης σκοτώθηκε σε τροχαίο οκτώ μήνες μετά το θάνατο της συζύγου του), ο Δημήτρης Ρίζος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την εφημερίδα όπως ήταν η επιθυμία του Βουδούρη και κάτι το οποίο είχε αποτυπωθεί στη διαθήκη του.

Οι κόντρες του με το συμβούλιο της εφημερίδας έφεραν το «διαζύγιο» και την αποχώρηση του Δημήτρη Ρίζου από τον Ελεύθερο Τύπο ύστερα από 15 χρόνια παρουσίας. Με την αποζημίωση που πήρε τότε, άνοιξε τον Αδέσμευτο Τύπο και μετά δημιούργησε τον «Λάμψη FM», σε συνεργασία με τον Γιάννη Αλαφούζο.

KANE LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ SPORTIME ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Follow sportime.gr

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πέθανε ο Δημήτρης Ρίζος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.