ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πετρέλαιο: Ιστορικά χαμηλά – Η τιμή έπεσε στα επίπεδα του 1998!

Έχασε περισσότερο από το 30%
Πετρέλαιο: Ιστορικά χαμηλά – Η τιμή έπεσε στα επίπεδα του 1998!

Πετρέλαιο: Ελεύθερη πτώση καταγράφει πλέον η τιμή του πετρελαίου αφού σήμερα έπεσε στα επίπεδα του 1998.

Συγκεκριμένα, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου έχασε περισσότερο από το 30% φτάνοντας κάτω από τα 13 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αντιμέτωπη με μια ιλιγγιώδη πτώση της ζήτησης και των αμερικανικών αποθεμάτων κοντά στο επίπεδο του κορεσμού.

To βαρέλι του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Μάιο, του οποίου είναι η τελευταία ημέρα προσφοράς κατρακύλησε περίπου 38% στα 11,04 δολάρια γύρω στις 14:55 ώρα Ελλάδας, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998.

Συγκριτικά, η τιμή του ήταν περίπου 114 δολάρια το 2011.

Από την πλευρά του, το βαρέλι του πετρελαίου Μπρεντ της βόρειας θάλασσας, ο ευρωπαϊκός όρος αναφοράς, επηρεάστηκε λιγότερο, υποχωρώντας κατά 6,05% sστα 26,38 δολάρια.

Οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει να βυθίζονται εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες και η παράλυση πολλών οικονομιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζήτησης, ενώ προμηνύεται βαθιά ύφεση στη διεθνή οικονομία.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά κατακλύστηκε από πετρέλαιο χαμηλού κόστους όταν η Σαουδική Αραβία, εξέχων μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών με τη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό μεριδίων της αγοράς.

Οι δύο χώρες έδωσαν τέλος στη διαφωνία τους στις αρχές του μήνα, όταν δέχθηκαν, από κοινού με άλλες χώρες, να μειώσουν την παραγωγή τους σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να τονώσουν τις αγορές που έχουν πληγεί από τον ιό.

Όμως οι τιμές συνέχισαν να κατακρημνίζονται όταν κατέστη σαφές πως οι υποσχεθείσες μειώσεις δεν θα ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τη μαζική πτώση της ζήτησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πρωτομαγιά: Έρχεται τριήμερο – Πότε πέφτει η αργία

 

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.