ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι είναι το ΑΦΜ πολυκατοικίας – Τι πρέπει να προσέξετε!

Και όμως μπορείτε να βγάλετε ΑΦΜ πολυκατοικίας προκειμένου να διευκολύνεται τη διαδικασία για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι είναι το ΑΦΜ πολυκατοικίας – Τι πρέπει να προσέξετε!

Μένετε σε πολυκατοικία και έχει έρθει η ώρα να βάλετε πετρέλαιο θέρμανσης; Μπορείτε να κάνετε κάτι πολύ απλό για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα να βγάλετε ΑΦΜ στην πολυκατοικίας σας, κάτι που διευκολύνει τα πάντα.

Δε μιλάμε για κάτι υποχρεωτικό, ωστόσο κάτι τη διαδικασία πολύ πιο απλή, αφού μπορούν στη συνέχεια οι διαχειριστές να ανοίξουν και τραπεζικό λογαριασμό για ό,τι χρειάζεται η πολυκατοικία.

Πλέον τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο εύκολα για το ΑΦΜ και καλό θα ήταν πριν οποιαδήποτε διαδικασία για πετρέλαιο θέρμανσης να το κάνετε και εσείς.

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Η άτυπη ένωση συνιδιοκτητών κτιρίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί οροφοκτησίας (ν.3741/1929) θα πρέπει να υποβάλει:

  • Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή κανονισμό του κτιρίου που λογικά θα έχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτιρίου.
  • Πρακτικό γενικής συνέλευσης της εκλογής του διαχειριστή, όταν η αίτηση για την απόδοση ΑΦΜ υποβάλλεται από τον διαχειριστή.

Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, πρακτικό γενικής συνέλευσης με το οποίο ορίζεται απλώς το πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση για λογαριασμό της άτυπης ένωσης και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την απόδοση ΑΦΜ, υπογεγραμμένο σε κάθε περίπτωση από την απαιτούμενη πλειοψηφία επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών, ως αυτή ορίζεται στον κανονισμό του κτιρίου.

Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτιρίου, αρκεί η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.

Μόλις οριστεί από την ένωση των ιδιοκτητών ως υπεύθυνος είτε κάποιος εκ των ιδιοκτητών είτε κάποιος διαχειριστής, αυτός θα πρέπει να υποβάλει το έντυπο Δ211.

Το έντυπο Δ211 είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε ψηφιακά είτε σε έντυπη μορφή.

Ως ημερομηνία απόδοσης του ΑΦΜ θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του εντύπου Δ211, εφόσον οι ως άνω ενώσεις ιδιοκτητών δεν διενεργούν πράξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, δηλαδή δεν έχουν έσοδα από τη διαχείριση της πολυκατοικίας, κατηγορία στην οποία εμπίπτει σχεδόν το σύνολο των πολυκατοικιών της χώρας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι είναι το ΑΦΜ πολυκατοικίας – Τι πρέπει να προσέξετε!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.