ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Χαμός στα social media με την προφυλάκιση του – «Λαϊκό δικαστήριο» οργής

Ένας πραγματικός χαμός συμβαίνει στα social media, μετά την είδηση της σύλληψης και προφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.
Πέτρος Φιλιππίδης: Χαμός στα social media με την προφυλάκιση του – «Λαϊκό δικαστήριο» οργής

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένας πραγματικός χαμός συμβαίνει στα social media, μετά την είδηση της σύλληψης και προφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Μετά την απολογία του, κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ και θα μεταφερθεί ως προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές της Τρίπολης.

Ήταν βέβαια αναμενόμενο να υπάρξει κάποιο έντονο ξέσπασμα, μετά την προφυλάκιση ενός τόσο γνωστού και αγαπητού για δεκαετίες ηθοποιού, που φέρεται να έχει προβεί σε τόσο ειδεχθείς πράξεις.

Το κίνημα του metoo, τα στόματα που άνοιξαν το ένα μετά το άλλο, οι γυναίκες που πήραν θάρρος να μιλήσουν με μπροστάρισσα τη Σοφία Μπεκατώρου, και όλοι όσοι έχουν υποστεί παρόμοιου τύπου λεκτική ή σωματική παρενόχληση ή κακοποίηση, νοιώθουν ένα ισχυρό αίσθημα δικαίωσης που αποτυπώνεται και στα social.

Είναι άλλο πράγμα όμως το να εκφράζεις με πολιτισμένο τρόπο την 100% δίκαιη ικανοποίηση σου για την απόδοση δικαιοσύνης, και άλλο να προβαίνεις σε ανθρωποφαγία. Το θέμα είναι ευαίσθητο, υπάρχει δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση, άλλα το να μετατρέπονται τα social σε λαϊκά δικαστήρια όπου οι κατάρες και τα αναθέματα δίνουν και παίρνουν, δεν δείχνει κοινωνική υγεία.

Και αυτό γιατί πλέον, βλέπουμε πως παραμερίζεται εντελώς ο ρόλος της δικαιοσύνης (που στην περίπτωση του Φιλιππίδη κινείται όπως ορίζουν οι νόμοι) και οι κατηγορούμενοι παραδίδονται πρώτα στις ορέξεις του διαδικτυακού όχλου, ο οποίος μέσα στα σαλόνια των πλατφορμών, «συγκεντρώνει στοιχεία», τους «δικάζει», τους «καταδικάζει», τους «φυλακίζει» και στο τέλος χοροπηδά θριαμβευτικά πάνω στα απομεινάρια τους.

Και όλα αυτά, ενόσω γύρω από τον άνθρωπο που βάλλεται από την οργή που επικρατεί στα social, υπάρχει οικογένεια, σύζυγος, γιος, συγγενείς, φίλοι. Μα θα πει κάποιος, αυτά έπρεπε να τα σκεφτεί ο ίδιος ο κατηγορούμενος, πριν πράξει αυτά που έπραξε. Σύμφωνοι, άλλα οφείλουμε να σκεφτούμε εμείς στη θέση του, όσα φαίνεται πως δεν σκέφτηκε εκείνος. Ως πολιτισμένη κοινωνία, οφείλουμε να προστατέψουμε τον περίγυρο κάθε κατηγορούμενου, που δεν φταίει σε τίποτα να παρακολουθεί έναν τέτοιο μαζικό κανιβαλισμό.

Μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη, είναι περισσότερο από αρκετή από μόνη της, για να αποδώσει αυτό που πρέπει, για περιπτώσεις κακουργημάτων σαν αυτά που φέρεται να έπραξε ο Πέτρος Φιλιππίδης. Δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί από τη δικαστική εξουσία, καμία διαδικτυακή «τάση» για να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν βάσει νόμου. Χρειάζεται όμως ως κοινωνία, να έχουμε πολιτισμένες αντιδράσεις, και να σεβόμαστε τον ρόλο της δικαιοσύνης, αφήνοντας την να κάνει τη δουλειά της.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πέτρος Φιλιππίδης: Χαμός στα social media με την προφυλάκιση του – «Λαϊκό δικαστήριο» οργής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.