ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέτσας: «Καμία μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο – Στον τουρισμό, ξεκινάμε από το μηδέν»

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, το πρωί της Δευτέρας (18/5) ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για μισθους, συντάξεις και τον τουρισμό.
Πέτσας: «Καμία μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο – Στον τουρισμό, ξεκινάμε από το μηδέν»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα (18/5) ο Στέλιος Πέτσας, οι δύο πρώτες εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία στο υγειονομικό σκέλος, σημείωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της επισήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, ενώ ακόμη αναφέρθηκε στην «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό.

στάθηκε ιδιαίτερα στο στρατηγικό πλάνο που θα έρθει στο προσκήνιο μέσα στην εβδομάδα και θα σχετίζεται με τη στήριξη του τομέα-τοτέμ της ελληνικής οικονομίας. Τον τουρισμό λέγοντας οτι τα πάντα ξεκινούν από το μηδέν και ότι κερδηθεί θα είναι επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουν σχεδόν τα πάντα – Τι αλλάζει σε σχολεία, μετακινήσεις και εμπορικά

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει πιο νωρίς χρονικά το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εικόνα από την άρση των περιοριστικών μέτρων του Σαββατοκύριακου. Παράλληλα, τόνισε ότι το σχέδιο για τον τουρισμό θα καλύπτει το τρίπτυχο εργασία, φορολογία, ρευστότητα.

«Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Τα μέτρα στήριξης θα είναι τέτοια που θα παρέχουμε μία ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και όλες τις σχέσεις εργασίας. Θα παρέχουμε ομπρέλα προστασίας και στις επιχειρήσεις. Να υπάρχει το κίνητρο ότι θα κερδίσουν, ανοίγοντας τα καταστήματά τους και να μην τα κρατήσουν κλειστά. Το σχέδιό μας έρχεται, για να άρει ένα επίπεδο αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Ακόμη συμπλήρωσε: «Το Σάββατο άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και από την Κυριακή επαναλειτουργούν οι εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. Η γενική εικόνα και στις δύο περιπτώσεις είναι θετική», επισήμανε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων. Σήμερα δύο εβδομάδες μετά το πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Όλα τα βασικά στοιχεία από τα θετικά κρούσματα μέχρι δυστυχώς τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά».

Προσέθεσε επίσης ότι «το ίδιο διάστημα οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ. Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά κατά 33% μεσοσταθμικά το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε είδη α’ ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με +51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με +47%, ενώ η χρήση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά, αλλά συγκρατημένα κατά 21%.

Επισημαίνοντας πως η παραμονή στην κατοικία μειώθηκε κατά 26%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με αύξηση 51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με αύξηση 47% ενώ η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά αλλά συγκρατημένα, κατά 21%».

«Το ενδιαφέρον εύρημα είναι πως ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι. Η επιβολή των μέτρων ενδεχομένως να συμπίεσε περαιτέρω τη χρήση μετρητών και τη μεταστροφή σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού μέσω χαρτονομισμάτων ή και πρακτικοί λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε ATM και τράπεζες», προσέθεσε.

«Συμπερασματικά οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος», είπε ο κ. Πέτσας.

Προσέθεσε ότι σήμερα έγινε ένα ακόμη βήμα για την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας: «Όπως προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο επιτρέπονται πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη και την Εύβοια. Η μετακίνηση προς τα νησιά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου εφόσον διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε πέντε οδηγίες που προβλέπουν παρατάσεις στην αναστολή πτήσεων μεταφοράς επιβατών. Παράλληλα, παρατείνεται και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη-Ευρωπαίων πολιτών».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιστροφή στις τάξεις από σήμερα των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και των Γυμνασίων «με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας» και έκανε αναφορά στα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Επίσης, στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχολείο του Παγκρατίου και στα ευχαριστήρια που εξέφρασε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τον τρόπο με τον οποίο «αγκάλιασαν την τηλεκπαίδευση».

Πέτσας: «Το επόμενο σημαντικό βήμα στις 25 Μαΐου με το άνοιγμα της εστίασης»

Συνεχίζοντας ότι τόνισε ότι «το επόμενο σημαντικό βήμα τοποθετείται στις 25 Μαΐου, όταν – κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων – θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης κάτω από με συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και της τήρησης αποστάσεων». Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι για τη στήριξή τους με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Πέτσας: Συνεχίζεται και τον Μάιο η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού

Επίσης ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι λήγει αύριο, 19 Μαΐου, η προθεσμία για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οριστικοποιήσουν την αίτηση για χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής και σημείωσε ότι, μέχρι την Παρασκευή, είχε πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 34.058 δικαιούχων συνολικό ποσό 233,3 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν οριστικοποιήσει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης περισσότερες από 48.500 επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή για όσο διάστημα διαρκεί.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πέτσας: «Καμία μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο – Στον τουρισμό, ξεκινάμε από το μηδέν»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.