ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινικό μητρώο: Ηλεκτρονικά η αίτηση και παραλαβή – Πως γίνεται!

Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η αίτηση για παραλαβή αντιγράφου για το ποινικό μητρώο, το οποίο θα εκδίδεται λίγες ημέρες μετά.
Ποινικό μητρώο: Ηλεκτρονικά η αίτηση και παραλαβή – Πως γίνεται!

Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η αίτηση για παραλαβή αντιγράφου για το ποινικό μητρώο, το οποίο θα εκδίδεται λίγες ημέρες μετά.

Από σήμερα (23/3) θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσα του gov.gr η αίτηση αντιγράφου για το ποινικό μητρώο γενικής χρήσης από πολίτες σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση συνυπέγραψαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Ειδικότερα, οι πολίτες εισέρχονται στην πλατφόρμα poiniko.services.gov.gr, ταυτοποιούνται με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και αιτούνται την έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου, το οποίο θα εκδίδεται ύστερα από λίγες ημέρες. Μόλις το αντίγραφο ποινικού μητρώου είναι έτοιμο, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιούνται με SMS ή e-mail ώστε να το παραλάβουν από τη θυρίδα τους στο gov.gr.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), ενώ η διασυνδέσεις μεταξύ των μητρώων συντελέστηκαν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ.) και έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι Γενικοί Γραμματείς Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα διαδικασία απαιτούσε είτε δύο αυτοπρόσωπες παρουσίες του πολίτη στην οικεία/πλησιέστερη Εισαγγελία (μία για την αίτηση και μία για την παραλαβή), είτε μία μοναδική αυτοπρόσωπη παρουσία για την ενεργοποίηση ειδικών κωδικών ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και ηλεκτρονικής παραλαβής αντιγράφων ποινικού μητρώου.

Κάρτες: Παρατείνεται το όριο των 50 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές – Μέχρι πότε ισχύει

25η Μαρτίου: Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για τα 200 χρόνια της επανάστασης

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ποινικό μητρώο: Ηλεκτρονικά η αίτηση και παραλαβή – Πως γίνεται!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μάριος Σταμπουλής

Ο Μάριος Σταμπουλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23/5/1996. Από μικρός είχε πάθος με τον αθλητισμό, όμως τελικά τον «κέρδισε» η αθλητική δημοσιογραφία. Είναι τελειόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας και πριν το Sportime στο οποίο βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2020 εργάστηκε στο sdna.