ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Πάμε για επανάληψη του περσινού εφιάλτη; – Αύξηση 750% το πρώτο τρίμηνο του 2022!

Σήμα κινδύνου στέλνουν τα δεδομένα του meteo, με τις ως τώρα πυρκαγιές του 2022 να παρουσιάζουν πρωτοφανή αύξηση πριν καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.
Πυρκαγιές: Πάμε για επανάληψη του περσινού εφιάλτη; – Αύξηση 750% το πρώτο τρίμηνο του 2022!

Με εξαιρετικά ανησυχητικούς οιωνούς ξεκίνησε το 2022 σε σχέση με τον αριθμό πυρκαγιών που καταγράφονται στη χώρα, και προκαλεί μεγάλη απαισιοδοξία το ότι φέτος οι σοβαρές πυρκαγιές ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, κάτι που κατέγραψε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα η υπηρεσία του meteo, στέλνει σήμα κινδύνου για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που ήδη ξεκίνησαν να εμφανίζονται στη χώρα, και μάλιστα αρκετά πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται ακόμα σε επίπεδα άνοιξης.

Όπως επισημαίνει η υπηρεσία, με βάση την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), από την αρχή του 2022 έως και τις 9 Απριλίου 2022, καταγράφεται μια τεράστια αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του 750% (!) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέλυσε το meteo, εξίσου σοβαρή είναι και η τεράστια αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στην Ελλάδα, η οποία κινείται στο 275% (!), σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Σε απόλυτους αριθμούς, τόσο το πλήθος των δασικών πυρκαγιών όσο και η συνολική καμένη έκταση καταγράφουν φέτος τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, από το 2008!

Αν αναλογιστεί κανείς πως η περσινή χρονιά, ήταν μια από τις καταστροφικότερες στην ιστορία, με το ασύλληπτο νούμερο των 1.3 εκατομμύριων καμένων στρεμμάτων (όσα κάηκαν συνολικά κατά την οκταετία 2013 – 2020!), τότε φρίττει στην ιδέα του τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το 2022 που ήδη έχει κάνει ένα πολύ πιο καταστροφικό «άνοιγμα» από το εφιαλτικό 2021.

Αναλυτικότερα, από την αρχή του 2022 έως τις 9 Απριλίου στη χώρα μας έχουν χαρτογραφηθεί από το EFFIS 30 δασικές πυρκαγιές (!) έναντι 4,4 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο αυτή την περίοδο, ενώ έχουν καεί 10.330 στρέμματα έναντι 375 στρεμμάτων κατά μέσο την ίδια περίοδο.

Οι Έλληνες έχουν ακόμα χαραγμένες στη μνήμη τους, τις θηριώδεις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο, την Αχαΐα, τα Βίλια, την Κερατέα και φυσικά τους πρόποδες της Πάρνηθας. Χιλιάδες σπίτια, ζώα, επιχειρήσεις και περιουσίες απανθρακώθηκαν κυρίως λόγω της ανικανότητας ενός ασόβαρου επιτελικού κράτους.

Φέτος τα πράγματα ξεκίνησαν με ακόμα χειρότερες προβλέψεις. Και δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί σημαντικές ενισχύσεις της αντιπυρικής άμυνας της χώρας, σημάδι πως η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από τον περσινό εφιάλτη.

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε βιαστικά και απερίσκεπτα προς την Ρωσία η κυβέρνηση, ενδεχομένως θα αποδειχθεί πολύ αρνητικός παράγοντας για τα κονδύλια που θα δοθούν για τις ανάγκες αντιπυρικής προστασίας, και φυσικά για το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200 που τόσο βοήθησε στις πυρκαγιές του 2021, φέτος δεν μπορεί να γίνει ούτε λόγος!

Αυτό σημαίνει πως η πυρόσβεση από αέρος, πιθανότατα θα αρκεστεί μόνο στο γερασμένο στόλο των Canadair και των κλασσικών ελικοπτέρων; Η πυροσβεστική θα ενισχυθεί με κονδύλια και προσλήψεις ή θα υπάρξει ίδια και χειρότερη «τρύπα» όπως πέρυσι που to Σώμα στερήθηκε τις υπηρεσίες 4.000 πυροσβεστών;

Δυστυχώς δεν υπάρχει έδαφος για αισιοδοξία στον τομέα της δασοπροστασίας. Το meteo μπορεί να στέλνει σήμα κινδύνου, άλλα υπάρχει μεγάλη αμφιβολία αν ακούγεται ως το Μαξίμου…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πυρκαγιές: Πάμε για επανάληψη του περσινού εφιάλτη; – Αύξηση 750% το πρώτο τρίμηνο του 2022!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.