ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληρωμές με κάρτα: Αλλαγές και κίνητρα για τη χρησιμοποίηση τους

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί κίνητρα για τις πληρωμές με κάρτα προκειμένου οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματίες που είναι «επιρρεπείς» στα «μαύρα».
Πληρωμές με κάρτα: Αλλαγές και κίνητρα για τη χρησιμοποίηση τους

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί κίνητρα για τις πληρωμές με κάρτα προκειμένου οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματίες που είναι «επιρρεπείς» στα «μαύρα».

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να προωθηθούν οι πληρωμές μέσω τραπέζης σε μια σειρά από «ύποπτα» επαγγέλματα και θα προσφέρει μείωση φορολογητέου εισοδήματος.

Το 30% της δαπάνης που θα γίνεται ηλεκτρονικά θα μειώνει το εισόδημα που φορολογεί η εφορία. Η λίστα περιλαμβάνει από δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς μέχρι και συνεργεία καθαρισμού και τα γραφεία κηδειών.

· Πληρωμές σε ιατρούς οδοντιάτρους, εφόσον γίνονται με κάρτες ή μέσω e-banking, θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η έκπτωση από το φορολογητέο είναι κίνητρο μόνον για όσους δηλώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα που δεν είναι αφορολόγητα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 80% των φορολογουμένων κάλυψε μεν το απαιτούμενο 30% των εισοδημάτων τους με ηλεκτρονικές δαπάνες το 2020, αλλά 1 στους 3 (το 35%) εξ όσων δηλώνουν υψηλό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, όχι! Αυτό δείχνει ότι ούτε το «πέναλτι» 22% για ηλεκτρονικές πληρωμές που δεν έκαναν, στάθηκε ικανό ως τώρα να τους ωθήσει να ζητούν αποδείξεις ή να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα.

Από εδώ και πέρα όμως, εφόσον δαπανήσουν με ηλεκτρονικά μέσα έως 16.500 ευρώ για επισκευές αυτοκινήτων ή κατοικίας, καθαρίστριες, ταξίδια με σκάφη κλπ θα μπορούν να μειώσουν κατά 5.000 ευρώ το εισόδημά τους (κατ’ανώτατον όριον) και άρα να γλιτώνουν έως 2.200 ευρώ που πληρώνουν με συντελεστή φόρου 44% όσοι ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. Και παράλληλα, με ιατρικά έξοδα καλύπτουν ευκολότερα τον στόχο 30% του εισοδήματος, για να αποφύγουν και το φοροπρόστιμο 22%.

Η λίστα των επαγγελμάτων που μπαίνει στο στόχαστρο για να κόβει αποδείξεις και να πληρώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, υδραυλικούς -ψυκτικούς, αλουμινάδες, γραφεία τελετών, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, νοσοκομειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, συνεργεία, υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, σκαφών, λιμουζίνων και ταξί, καθαριστήρια, φωτογράφους.

Επίσης, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εφόσον ζητούν αποδείξεις και πληρώνουν με κάρτα, το μέτρο θα διευκολύνει και 1 στους 3 ηλικιωμένους (31%) που δεν κατάφεραν να φτάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Έτσι νίκησε η Σάκκαρη – Δείτε τα highlights (video)

Αρναούτογλου Καιρός: Στη δίνη παρατεταμένης αφρικανικής ζέστης η χώρα – Τι σημαίνει αυτό

Κορονοϊός: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test τη Δευτέρα (26/7)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πληρωμές με κάρτα: Αλλαγές και κίνητρα για τη χρησιμοποίηση τους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.