ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληρωμές με κάρτα: Αλλάζουν όλα σε ταμειακές και POS – Τι θα γίνει στα καταστήματα

Από το POS κατευθείαν… στο κράτος τα έσοδα και ο ΦΠΑ από το 2023 - Όλα όσα θα ισχύσουν.
Πληρωμές με κάρτα: Το επόμενο έτος επιφυλάσσει τακτικό έλεγχο και διασταυρώσεις της εφορίας στον τζίρο των επιχειρήσεων,

Πληρωμές με κάρτα: Μέσα από το Sportime είχατε διαβάσει για τα νέα έγγραφα που έρχονται στο κινητό μας τηλέφωνο, μετά την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Πλέον, στο συγκεκριμένο… μονοπάτι αναμένεται να κινηθεί και η φορολογική διοίκηση, βάζοντας τέλος στις «αποδείξεις».

Από την αρχή του 2023 η λοιπόν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα έχει άμεση εικόνα κάθε συναλλαγής που πραγματοποιείται σε μια επιχείρηση.

Ουσιαστικά μιλάμε για καθημερινό έλεγχο και διασταυρώσεις της εφορίας στον τζίρο των επιχειρήσεων. Επομένως, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές.

Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Έτσι, μέσα σε 5 μήνες θα πρέπει να γίνει η αγορά και η προετοιμασία των μηχανισμών για τη σύνδεση των ταμειακών/φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τα μηχανήματα αποδοχής πληρωμών με κάρτες POS, ώστε να βλέπει ηλεκτρονικά κάθε μέρα η ΑΑΔΕ τα στοιχεία όλων των εισπράξεων αλλά και των επιμέρους συναλλαγών.

Να σημειωθεί πως το νέο πρωτόκολλο δεν θα εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης Φορολογικό Μηχανισμό – ΦΗΜ.

 

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ