ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποδοπατούν και το «φέρετρο» του ΕΣΥ: O Πλεύρης ανακοίνωσε λουκέτο σε νοσοκομεία και «κούρεμα» χρηματοδότησης!

Μετά το νομοσχέδιο - «ταφόπλακα» του ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε «λουκέτα» σε δομές Υγείας της Κρήτης - Η καταστροφή της Υγείας του λαού συνεχίζεται
Ποδοπατούν και το «φέρετρο» του ΕΣΥ: O Πλεύρης ανακοίνωσε λουκέτο σε νοσοκομεία και «κούρεμα» χρηματοδότησης!

Φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό το νομοσχέδιο – «ταφόπλακα» για το ΕΣΥ, που έφερε το δίδυμο Πλεύρη – Γκάγκα και «τίναξε στον αέρα» την Υγεία του λαού . Σύμφωνα με τις προθέσεις που επιδεικνύει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, το σχέδιο ολικής διάλυσης της Δημόσιας Υγείας βρίσκεται μονάχα στην αρχή του.

Ο Θάνος Πλεύρης αφού έφερε εις πέρας την εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού και άνοιξε διάπλατα τις «πόρτες» του ΕΣΥ για να εισβάλλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, τώρα περνάει στην δεύτερη φάση καταστροφής που δεν είναι άλλη από την επιβολή λουκέτων σε κρατικές δομές Υγείας και το περαιτέρω «κούρεμα» στην χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, ο Θάνος Πλεύρης με κάθε κυνικότητα προανήγγειλε την πολιτική «οδοστρωτήρα» που θα επιβληθεί στο ΕΣΥ και την λειτουργία του. Ξεκάθαρα μίλησε για «λουκέτο» σε νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας το γνωστό «αναπτυξιακό» αφήγημα πως θα ισχυροποιηθούν οι δομές που θα απομείνουν, ενώ είπε πως άλλες δομές «θα αλλάξουν χαρακτήρα» χωρίς να εξηγεί τι σημαίνει αυτό.

Αυτό είναι το γνωστό νεοφιλελεύθερο «νοικοκύρεμα» που στην πράξη μεταφράζεται σαν διάλυση της κρατικής πρόνοιας υπέρ της κερδοσκοπίας των ιδιωτών. Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε πως το 2023 θα κλείσουν νοσοκομειακά ιδρύματα στην 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης. Μάλιστα ο κ. Πλεύρης είπε πως αυτά τα λουκέτα θα μπουν «πιλοτικά» στην Κρήτη, που – αν μη τι άλλο – προδιαθέτει για το τι σκοπεύει η κυβέρνηση να πράξει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως δεν μπορεί στην Κρήτη να βρίσκονται οχτώ νοσοκομεία, από τα οποία τα τέσσερα είναι στο Λασίθι. «Όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου) », δήλωσε.

Επιπλέον, μιλώντας για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Που σημαίνει πως επιχειρείται τα δημόσια νοσοκομεία σταδιακά να λειτουργούν ως επιχειρήσεις που θα είναι – τύποις- κρατικές, άλλα θα εμπορεύονται το αγαθό της υγείας με έμμεσους και άμεσους τρόπους.

Παρά το ότι η διετής κρίση της πανδημίας πρόσφερε το δίδαγμα πως τα κράτη πρέπει άμεσα να επενδύσουν στην δημόσια και δωρεάν Υγεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποίησε το «σάρωμα» του κορωνοϊού ως εφαλτήριο για την περεταίρω διάλυση του εθνικού συστήματος. Ενώ οι πολίτες καθημερινώς αντιλαμβάνονται πως το ΕΣΥ αδυνατεί να σηκώσει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και αντιμετωπίζει τεράστια κενά προσωπικού, ο Θάνος Πλεύρης συνεχίζει απτόητος να αφήνει ερείπια στο τοπίο της Υγείας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η περεταίρω συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας και η ενίσχυση της εμπορευματοποιημένης τους λειτουργίας (με απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία κ.λπ.), ώστε να μεταβληθεί το ΕΣΥ σε επιχείρηση που εκ των πραγμάτων θα «εξορίσει» τους φτωχούς και θα τους καταδικάσει πρώτα στην ταλαιπωρία και στο τέλος στον ολικό αποκλεισμό τους από την κρατική μέριμνα.

Και όλα αυτά γίνονται υπό το πρόσχημα του δημοσιονομικού «νοικοκυρέματος» που απλά προβάλλεται ως αφήγημα για να μην δίνει ο κόσμος σημασία στα τεράστια κέρδη που καταγράφουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, από τα νομοσχεδιακά χατίρια της κυβέρνησης.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ποδοπατούν και το «φέρετρο» του ΕΣΥ: O Πλεύρης ανακοίνωσε λουκέτο σε νοσοκομεία και «κούρεμα» χρηματοδότησης!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.