menu

Πώς χιλιάδες μικρομέτοχοι κινδυνεύουν να δουν τις μετοχές τους να εξανεμίζονται

Διονύσης Αντωνέλλος
Πώς χιλιάδες μικρομέτοχοι κινδυνεύουν να δουν τις μετοχές τους να εξανεμίζονται

Πώς χιλιάδες μικρομέτοχοι κινδυνεύουν να δουν τις μετοχές τους να εξανεμίζονται με βάση τους όρους της αύξησης κεφαλαίου που ανακοινώθηκε.

Πώς χιλιάδες μικρομέτοχοι κινδυνεύουν να δουν τις μετοχές τους να εξανεμίζονται με βάση τους όρους της αύξησης κεφαλαίου που ανακοίνωσε η διοίκηση της Πειραιώς – Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Σορταρίσματα και περιουσίες σε λίγα λεπτά

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με 15 βουλευτές να ζητούν σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Οι Αλεξιάδης Τρύφων, Αχτσιόγλου Ευτυχία, Γεροβασίλη Όλγα, Γκιόλας Ιωάννης, Δραγασάκης Ιωάννης, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Κόκκαλης Βασίλειος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μάλαμα Κυριακή, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Συρμαλένιος Νικόλαος, Τζανακόπουλος Δημήτριος, Τσακαλώτος Ευκλείδης και Φλαμπουράρης Αλέξανδρος, ζητούν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημόσιου και την προστασία της περιουσίας του, καθώς με βάση τους όρους της αύξησης κεφαλαίου που ανακοίνωσε η διοίκηση της Πειραιώς, θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και χιλιάδων μικρομετόχων που θα δουν την αξία των μετοχών τους να απαξιώνεται.

Αναλυτικά το αίτημα

«Αίτημα Σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος»

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Ως μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αιτούμαστε τη σύγκλησή της, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και να συζητηθούν οι συνέπειες της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε σχέση με τα δικαιώματα και την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου (ΤΧΣ).

Ήδη η απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου της Τράπεζας Πειραιώς για μη πληρωμή του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos προκάλεσε μια ανεπανόρθωτη ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο, με συνακόλουθη υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που πέρασαν στην κυριότητα του ΤΧΣ.

Στις 16/03/21 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόφασή της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ.

Οι όροι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και χιλιάδων μικρομετόχων που θα δουν την αξία των μετοχών τους να απαξιώνεται, ενώ η επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας θα γίνει με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους νέους ιδιώτες επενδυτές αφού θα καταβάλουν πολύ χαμηλό τίμημα.

Συγχρόνως, το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων καταργείται με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ να χάσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχει διαθέσει για τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, παρόλες τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την πρόσφατη διαδικασία της τροποποίησης του νόμου του ΤΧΣ, ότι ο σκοπός της τροποποίησης ήταν να δώσει την δυνατότητα στο ΤΧΣ να λειτουργήσει ως “ιδιώτης επενδυτής” αξιολογώντας τις επενδυτικές ευκαιρίες και συμμετέχοντας στις ΑΜΚ επί ίσοις όροις με τους ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνουμε ότι το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας σε απόφαση ΑΜΚ εφόσον η απόφαση δύναται να επηρεάσει σημαντικά τη συμμετοχή του Ταμείου στο Μετοχικό Κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.
Επειδή οι ζημίες για το Ελληνικό Δημόσιο διογκώνονται μέρα με τη μέρα,
Επειδή χιλιάδες μικρομέτοχοι αναμένεται επίσης να ζημιωθούν από την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς,
Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει δράσει για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος,
ζητάμε την εισαγωγή σε Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής από τους αρμόδιους Υπουργούς για τις εξελίξεις και το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημόσιου και την προστασία της περιουσίας του».

Ρωτάμε λοιπόν:

Πότε θα πάρει θέση το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς;

Η κυβέρνηση θα λάβει θέση για τα χρήματα που χάνονται από την , εφόσον κατέχει το ΤΧΣ το 61,3%

Γιατί δεν αναστέλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι όροι της Αύξησης Κεφαλαίου;

Έχουν όσοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση σορτάρει μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς;

Κέρδισαν σε βάρος μικρομετόχων και ΤΧΣ όσοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση

Τελικά καταργείται το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων;

Το Ελληνικό Δημόσιο χάνει τα κεφάλαια που έχει διαθέσει για τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς;

Διασφαλίζεται το ελληνικό δημόσιο και η περιουσία του;

Πώς χιλιάδες μικρομέτοχοι κινδυνεύουν να δουν τις μετοχές τους να εξανεμίζονται

Δημοφιλη Αρθρα