ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς οι συνταξιούχοι του Καναδά βρήκαν την κότα με το χρυσό αυγό στην Ελλάδα – Το λάθος της κυβέρνησης με την Aegean που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια

Ο Ανδρέας Βορύλλας αποκάλυψε πως οι συνταξιούχοι του Καναδά μέσω του fund PSP Investments εισπράττουν έως και τα μισά κέρδη του Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πώς οι συνταξιούχοι του Καναδά βρήκαν την κότα με το χρυσό αυγό στην Ελλάδα – Το λάθος της κυβέρνησης με την Aegean που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια

Μια ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ανδρέας Βορύλλας, στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βορύλλα, με την πώληση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, το καναδικό fund PSP Investments το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα του συνταξιοδοτικού ταμείου του δημόσιου τομέα στον Καναδά θα κατέχει πάνω από το 50% του Μετοχικού Κεφαλαίου του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Έτσι, «τα μελλοντικά κέρδη του αεροδρομίου θα χρηματοδοτούν τις συντάξεις των Καναδών δημοσίων υπαλλήλων» με αποτέλεσμα οι Καναδοί συνταξιούχοι να «καρπώνονται τα μελλοντικά κέρδη του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, διασφαλίζοντας ακόμα πιο υψηλές συντάξεις και αντίστοιχο βιοτικό επίπεδο».

Μέτοχοι του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σήμερα είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το Καναδικό Fund PSP Investments μέσω δύο θυγατρικών του (40%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ανδρέας Βορύλλας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 «είχε έσοδα 436 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% έναντι των 357 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022».

«Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 322 εκατ. από τα 248 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 42% στα 188 εκατ. από 132 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ.

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Βορύλλας, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση με μία βιαστική εκτίμησή της απώλεσε έσοδα του ελληνικού δημοσίου δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με την έκδοση δικαιωμάτων κτήσης 10.369.217 μετοχών της εταιρείας ΑΕΡΟΠΟΡΊΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Α.Ε..

«Να θυμίσουμε ότι από τα 120 εκατ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης, τα 60 εκατ. ευρώ ήταν μη επιστρεπτέα προκαταβολή και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την έκδοση δικαιωμάτων κτήσης 10.369.217 μετοχών της εταιρείας ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Α.Ε..», ανέφερε ο Ανδρέας Βορύλλας.

Όπως είπε, η μετοχή της «εταιρείας την 5.1.2024 έκλεισε στα 11,48 ευρώ, ενώ κινήθηκε ανοδικά το τελευταίο τρίμηνο με ελάχιστη τιμή 9,43 ευρώ και μέγιστη τα 12,16 ευρώ.»

«Η τιμή που έλαβε το Ελληνικό Δημόσιο με το Ιδιωτικό Συμφωνητικό ανέρχεται σε τιμή ανά μετοχή 8,23 ευρώ (85.389.669 ευρώ τίμημα διά 10.369.217 μετοχές)», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βορύλλα, αν η συναλλαγή «είχε γίνει με τιμή κλεισίματος της 5.1.2024, το τίμημα θα ανερχόταν σε 119 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ με βάση την μέση τιμή του τελευταίου τριμήνου στα 114,3 εκατ. ευρω», την ώρα που όπως υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, ο «χρόνος άσκησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου έληγε 3.7.2026, οπότε δεν υπήρχε χρονική πίεση για την διενέργεια της συναλλαγής».

«Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι δεν επιλέχθηκε η κατάλληλη περίοδος για την άσκηση του δικαιώματος του Δημοσίου για την πώληση των εν λόγω δικαιωμάτων απόκτησης μετοχών. Ακόμα και 3 με 4 μήνες μετά το τίμημα θα ανερχόταν σε 110 με 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή εκτιμούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιπλέον όφελος της τάξεως από 25 ως 35 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Βορύλλας.

Πώς οι συνταξιούχοι του Καναδά βρήκαν την κότα με το χρυσό αυγό στην Ελλάδα – Το λάθος της κυβέρνησης με την Aegean που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πώς οι συνταξιούχοι του Καναδά βρήκαν την κότα με το χρυσό αυγό στην Ελλάδα – Το λάθος της κυβέρνησης με την Aegean που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.