ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προκαταβολή σύνταξης: Τελειώνει η προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή των αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης.
Προκαταβολή σύνταξης: Τελειώνει η προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων

Προκαταβολή σύνταξης: Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή των αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης.

Προκαταβολή σύνταξης: Όσοι θέλουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την προκαταβολή σύνταξης, μπορούν να το κάνουν μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα θα ανοίγει και θα κλείνει η πλατφόρμα στο efka.gov.gr για την υποβολή αίτησης για την προκαταβολή της σύνταξής. Η πλατφόρμα κλείνει σήμερα 31 Μαρτίου 2021 προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση και η διασταύρωση των στοιχείων για την πληρωμή της προκαταβολής της σύνταξης με τις συντάξεις του Μαΐου.

Στην συνέχεια η πλατφόρμα στο efka.gov.gr για την προκαταβολή της σύνταξης θα ανοίξει πάλι προκειμένου να κατατεθούν αιτήσεις για την προκαταβολή της σύνταξής.

Οι συνταξιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση θα λάβουν από τον επόμενο μήνα από το μήνα της αίτησης την προκαταβολή της σύνταξής 360 ή 384 ευρώ και τα αναδρομικά από τότε που έχουν καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης.

Έτσι όσοι κάνουν αίτηση τον Απρίλιο, όταν θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα, θα πληρωθούν τέλος Μαΐου με τις συντάξεις Ιουνίου 2021.

Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2020 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, εφόσον υπέβαλλε αίτηση για προκαταβολή θα λάβει τέλος Απριλίου αναδρομικά 4.608 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ (αν αυτό είναι το ποσό που δικαιούται) το μήνα μέχρι την έκδοση της κανονικής προσωρινής, εφόσον το έχει ζητήσει, ή την έκδοση της οριστικής του σύνταξης.

Όπως όλα δείχνουν ο στόχος για 65.000 αιτήσεις μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί αφού έχουν υποβληθεί μόνο 37.000 αιτήσεις.

Ειδικοί πάντως της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι συνταξιούχοι ίσως να μην γνωρίζουν, κάποιοι ίσως να έχουν οφειλές και κάποιοι μπορεί να φοβούνται ότι θα μείνουν με την προκαταβολή των 384 ή 360 ευρώ και θα αργήσουν ακόμη περισσότερο να λάβουν την οριστική κύρια σύνταξη.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/ καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται

384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Να σημειωθεί ότι προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί διαδοχικά σε οποιαδήποτε φορέα ασφάλισης ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν εξετάζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στον τελευταίο φορέα κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,

όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

ΑΕΚ: Πληρώθηκαν όλοι εκτός του Ρογκαβόπουλου

Survivor Highlights 31/3: Ξέσπασε ο Τριαντάφυλλος – Συνεχίζεται ο… πόλεμος εναντίον του (vid)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Προκαταβολή σύνταξης: Τελειώνει η προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.