ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή: Με αυτό το SMS κλέβουν τα στοιχεία του web banking σας

Επιτήδειοι προσπαθούν να υποκλέψουν κωδικούς στο web banking. To cyberalert της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Προσοχή: Με αυτό το SMS κλέβουν τα στοιχεία του web banking σας

Μεγάλη έκταση έχουν λάβει οι απάτες μέσω online αγγελιών για πώληση προϊόντων, ενοικιάσεις κατοικιών μέσω διαδικτύου, αγοραπωλησίες αυτοκινήτων ή για εικονικές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα συναγερμό έχει σημάνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για απάτη μέσω του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που αποπειράται να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης στο web banking.

Οι πολίτες καλούνται να προσέξουν εάν τους αποσταλεί μήνυμα, που αναφέρει πως η κάρτα τους έχει μπλοκαριστεί. Σε αυτό το μήνυμα οι επιτήδειοι ζητούν από το υποψήφιο θύμα να επικοινωνήσει μαζί τους σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται η απάτη με τους κωδικούς για την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε μήνυμά της επισημαίνει: «Μην τσιμπάς! Απόπειρα #phishing. Κάποιος επιδιώκει να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης  στο web banking σου κι έπειτα να σου αφαιρέσει  χρήματα. Για βοήθεια, επικοινώνησε με την τράπεζά σου ή με τη ΔΙ.Δ.Η.Ε.

Δείτε παρακάτω τη σχετική ανάρτηση

Αγγελίες στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο κάτοχος της αγγελίας στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχεται επικοινωνία από υποτιθέμενο ενδιαφερόμενο, ο οποίος του ζητάει στη συνέχεια προσωπικούς κωδικούς e-banking, τον αριθμό ή/και το PIN των καρτών του και άλλα σχετικά στοιχεία, προκειμένου, δήθεν να μην υπάρχει χρονοτριβή για την πληρωμή.

Phishing emails

Απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αντιγράφουν το λογότυπο, τα χαρακτηριστικά και το ύφος των πραγματικών μηνυμάτων που ο Πελάτης λαμβάνει από την Τράπεζα και ενδέχεται να περιλαμβάνουν κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο ή κάποιον σύνδεσμο (link).

Smishing (SMS Phishing)

Μηνύματα SMS που ζητούν από τους παραλήπτες να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο (link) ή να καλέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου, προκειμένου να τους αποσπάσουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς ασφαλείας.

SIM Swapping

Αντικατάσταση κάρτας sim κινητού τηλεφώνου εν αγνοία του νόμιμου κατόχου. Με την ενεργοποίηση της νέας κάρτας, η παλιά που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή των απατεώνων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών, λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας (π.χ. myAlpha Code, Alpha Alerts).

Vishing (Voice Phishing)

Τηλεφωνική απάτη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επικοινωνία για επισκευή βλάβης λογισμικού υπολογιστή. Οι δράστες εξαπατούν τα θύματα ως δήθεν εκπρόσωποι γνωστής εταιρείας πληροφορικής, αποκτώντας απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή τους.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας σε καμία συσκευή σας. Αγνοήστε email, SMS ή τηλεφωνήματα που σας ζητούν κωδικούς. Προστατεύστε τους κωδικούς σας και ενισχύστε την ασφάλεια των συσκευών σας, ενημερώνοντας τακτικά το λειτουργικό τους.

Βεβαιωθείτε ότι πλοηγείστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζας, αποφεύγοντας τη χρήση δημόσιων δικτύων.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, κατά 83% αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα»

Cosmote: Προβλήματα με το δίκτυο, τις κλήσεις και το internet – Τι απαντά η εταιρεία

Πετσέτα θαλάσσης Sportime: πράγματα που μπορείς να αγοράσεις αντί για αυτήν!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Προσοχή: Με αυτό το SMS κλέβουν τα στοιχεία του web banking σας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.