ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα

Τα ψέματα την Πρωταπριλιά είναι ένα έθιμο που κατά μία εκδοχή μας έχει έρθει από τους Κέλτες. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες, με την αρχή της εποχής του ψαρέματος να ήταν η 1η Απριλίου. Οι Κέλτες ψαράδες λοιπόν, επειδή δεν ήταν πάντα… τυχεροί με την ψαριά τους, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει....
Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα

Τα ψέματα την Πρωταπριλιά είναι ένα έθιμο που κατά μία εκδοχή μας έχει έρθει από τους Κέλτες.

Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες, με την αρχή της εποχής του ψαρέματος να ήταν η 1η Απριλίου. Οι Κέλτες ψαράδες λοιπόν, επειδή δεν ήταν πάντα… τυχεροί με την ψαριά τους, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Με το πέρασμα του χρόνου τα ψέματα των ψαράδων έγιναν… έθιμο.

Μία άλλη εκδοχή θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου», όμως, επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.

Οι αντιδραστικοί πολίτες συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου με κάποιους να τους στέλνουν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Ίσως η καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα έγινε στην Αγγλία και αφήσει εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή… σπαγγέτι στην Ιταλία και τον πίστεψαν.

Άλλη επιτυχημένη φάρσα έγινε τον προηγούμενο αιώνα από αμερικάνικη εφημερίδα η οποία δημοσίευσε άρθρο που έλεγε ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου να σημειώσουν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.