ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωθυπουργός της καναδικής Αλμπέρτα: Συγγνώμη στους ανεμβολίαστους για τις απολύσεις και τις διακρίσεις

Η πρωθυπουργός της καναδικής Αλμπέρτα μίλησε για τις άδικες διώξεις που υπέστησαν οι ανεμβολίαστοι - Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο φαντάζει σενάριο φαντασίας
Πρωθυπουργός της καναδικής Αλμπέρτα: Συγγνώμη στους ανεμβολίαστους για τις απολύσεις και τις διακρίσεις

Πρωθυπουργός Αλμπέρτα: Υπάρχουν κυβερνήσεις χωρών που παραδέχονται τα λάθη τους στην διαχείριση της πανδημίας, και υπάρχουν και κυβερνήσεις που έχουν αναγάγει την αναλγησία σε «αξίωμα» και η λέξη «συγγνώμη» είναι άγνωστη στο λεξιλόγιο τους.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της χώρας μας κατατάσσεται στην δεύτερη κατηγορία, όσον αφορά την καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών που έγινε με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, όμως στον αντίποδα, η πρωθυπουργός της καναδικής Αλμπέρτα, Danielle Smith, δίδαξε πολιτικό ήθος, αποφασίζοντας να ζητήσει συγγνώμη από τους ανεμβολίαστους που υπέστησαν διακρίσεις και διώξεις κατά τον καιρό της πανδημίας.

«Λυπάμαι ειλικρινά για όποιον υπέστη διάκριση ως αποτέλεσμα του καθεστώτος του εμβολιασμού», δήλωσε η Dannielle Smith. «Λυπάμαι βαθιά για όποιον απολύθηκε λόγω του εμβολίου και τον καλωσορίζω πίσω αν θέλει να επιστρέψει».

Οπωσδήποτε μια τίμια πολιτική (και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη) θέση που απέχει παρασάγγας από την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εξαπέλυσε πόλεμο εργασιακής και κοινωνικής εξόντωσης προς τους χιλιάδες υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ακόμα και τώρα ο Θάνος Πλεύρης με κάθε ευκαιρία δηλώνει πως θεωρεί… εχθρούς της «επιστήμης» τους υγειονομικούς του ΕΣΥ που βρίσκονται σε αναστολή.

Άλλωστε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας δήλωσε πριν λίγες μέρες χαρακτηριστικά: «Επειδή πολλές φορές έχω ερωτηθεί γι’ αυτή την απόφαση, εγώ πιστεύω ότι είναι από τις πιο σωστές αποφάσεις οι οποίες πήραμε. Άνθρωποι οι οποίοι δεν πιστεύουν στην επιστήμη να είναι εκτός του συστήματος Υγείας».

Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει έως τέλους στην υπεράσπιση της υγειονομικής απολυταρχίας που επέβαλλε στην χώρα, και όχι μόνο δεν ζητά συγγνώμη από τους πολίτες που εκβίασε και τιμώρησε με ποικίλους τρόπους, άλλα συνεχίζει να θεωρεί ως θέσφατο, όλες τις πολιτικές αυταρχισμού που εφάρμοσε. Στην ελληνική πραγματικότητα, επί έναν χρόνο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί άκουγαν τα εξ’ αμάξης από κυβερνητικούς, «ειδικούς» και δημοσιογράφους, ενώ στο σύνολο τους οι ανεμβολίαστοι πολίτες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση (και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) ως «τζαμπατζήδες», «ψεκασμένοι», «ανεύθυνοι» κ.λπ.

Δείχνοντας μια πολύ πιο υγιή πολιτική σκέψη, η Smith, δήλωσε πως λαμβάνει νομικές συμβουλές για το πώς θα μπορέσει να δώσει «αμνηστία» σε κατοίκους της Αλμπέρτα που έλαβαν πρόστιμα ή συνελήφθησαν επειδή παραβίασαν τους περιορισμούς δημόσιας υγείας, λόγω COVID – 19.

Ας αντιπαραβάλουμε αυτό το στοιχείο με την Ελληνική πραγματικότητα, αναλογιζόμενοι πως μόλις πριν από μερικές μέρες ο ιερέας π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκισης με αναστολή, επειδή έκανε το… «έγκλημα» να τελέσει Θεία Λειτουργία την μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου του 2020! Ένας ορθόδοξος ιερέας διώχθηκε επειδή έκανε το ιερό καθήκον του, μόνο και μόνο με το πρόσχημα πως παραβίασε τα κυβερνητικά μέτρα.

Η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα είπε ακόμα πως τα περισσότερα πρόστιμα και τα αντικίνητρα προήλθαν από τη διοικητική οδηγία των Υπηρεσιών Υγείας της Αλμπέρτα, και εκτίμησε ότι μπορεί να τα ακυρώσει.

«Ήταν μια πολιτική απόφαση να απορρίψουμε τον Χάρτη Δικαιωμάτων και Ελευθεριών για να τεθούν αυτά τα πρόστιμα εξαρχής και νομίζω ότι μπορεί να είναι μια πολιτική απόφαση να επανορθώσουμε και να ζητήσουμε συγγνώμη για αυτό και να τα εξαλείψουμε», είπε η Smith.

«Αυτά που μου έρχονται στο μυαλό είναι άνθρωποι που συνελήφθησαν ή τους επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή δεν φορούσαν μάσκες», πρόσθεσε. «Αυτά δεν είναι πράγματα που είναι φυσιολογικό να επιβάλλονται πρόστιμα και να διώκονται», είπε ακόμα η Smith.

Και σε αυτό το θέμα, μπορούμε να αντιπαραβάλουμε το κατάπτυστο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ένα μέτρο απόλυτης ντροπής που εφαρμόστηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα και καταπάτησε κάθε έννοια συνταγματικής προστασίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην είσπραξη αυτού του κεφαλικού φόρου που παραπέμπει σε πρακτικές Τουρκοκρατίας, και μάλιστα ο Θάνος Πλεύρης προ ημερών ανακοίνωσε πως τα πρόστιμα θα σβηστούν μεν, άλλα μόνο σε όσους εμβολιάστηκαν σε δεύτερο χρόνο.

Άρα η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν ζητά συγγνώμη γι’ αυτόν τον πολιτικά ανήθικο εκβιασμό που δεν έχει προηγούμενο, άλλα εμμέσως τον συνεχίζει, προβάλλοντας ακόμα και τώρα ως απαιτούμενο τον εμβολιασμό για να σβηστούν τα καταχρηστικά πρόστιμα.

Στον Καναδά τολμούν να πουν και μια δημόσια συγγνώμη και να επανορθώσουν για όσα έπραξαν σε ανθρώπους που απλά προστάτευαν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους. Στην Ελλάδα, μια οποιαδήποτε απολογία της κυβέρνησης αποτελεί σενάριο φαντασίας…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρωθυπουργός της καναδικής Αλμπέρτα: Συγγνώμη στους ανεμβολίαστους για τις απολύσεις και τις διακρίσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.