ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη κατοικία: Πόσοι θα μπουν στη νέα ρύθμιση

Το νέο νομοθέτημα για την πρώτη κατοικία και την προστασία της, κατατέθηκε στη Βουλή και πλέον αρχίζει μία νέα διαδικασία για αυτούς που ενδιαφέρονται να μπουν στη ρύθμιση. Μέχρι τώρα τα νούμερα που έχουν ακουστεί και οι περιπτώσεις είναι αρκετές και μένει να δούμε τι τελικά θα ισχύσει στο τέλος. Όπως αναφέρει η Ένωση Ελληνικών...
Πρώτη κατοικία: Πόσοι θα μπουν στη νέα ρύθμιση

Το νέο νομοθέτημα για την πρώτη κατοικία και την προστασία της, κατατέθηκε στη Βουλή και πλέον αρχίζει μία νέα διαδικασία για αυτούς που ενδιαφέρονται να μπουν στη ρύθμιση.

Μέχρι τώρα τα νούμερα που έχουν ακουστεί και οι περιπτώσεις είναι αρκετές και μένει να δούμε τι τελικά θα ισχύσει στο τέλος.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, περίπου 150.000 δανειολήπτες θα ενταχθούν σε αυτό τον νέο νόμο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν χρωστούμενα που αγγίζουν τα 200.000 ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της κατηγορίας αυτής ανέρχονται σε 46 δις ευρώ και εκτιμάται ότι θα ρυθμιστούν περί τα 11 δις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου προβλέπουν

-Επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη

-Συνεισφορά του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης (έως 25 χρόνια) στις καταβαλλόμενες δόσεις, η οποία θα προσδιορισθεί με ΚΥΑ το επόμενο διάστημα.

-Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους.

-Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

-Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα πληρώνουν το 120% της εμπορικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας, με διάρκεια 25 ετών – επιτόκιο euribor τριμήνου +2%

-Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου

-Ο οφειλέτης θα πρέπει να διαθέτει λοιπή οικογενειακή περιουσία έως 80.000,00 και επιπλέον καταθέσεις έως 15.000 ευρώ

Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρώτη κατοικία: Πόσοι θα μπουν στη νέα ρύθμιση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.