Πρώτη κατοικία: Ξεκινά η επιδότηση δανείου - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ξεκινάει η επιδότηση δανείου αναφορικά με την πρώτη κατοικία. Δείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι!

Πρώτη κατοικία: Την επιδότηση δανείου εμπεριέχει η προκήρυξη για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για όσους κινδυνεύουν να απωλέσουν την πρώτη κατοικία.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η πενταετής επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων που έχουν ενήμερα δάνεια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ρυθμισμένα δάνεια, με την επιδότηση να ανέρχεται ως και 210 ευρώ βάση της οικογενειακής κατάστασης. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας πέραν των εισοδηματικών/περιουσιακών αφορούν το υπόλοιπο της οφειλής που δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 135.000 ευρώ προκειμένου για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τις 215.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η βεβαίωση ευαλωτότητας εκδίδεται αυτοματοποιημένα από ειδική πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται κοντά στα 80.000 ευρώ και η μέση μηναία δόση περί τα 300 ευρώ η επιδότηση μπορεί να δώσει σημαντική ανάσα σε ένα ευάλωτο νοικοκυριό καθώς μπορεί να καλύψει ακόμα και το 70%-80% της μηνιαίας δόσης δημιουργώντας ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για την πρώτη κατοικία. Από την πλευρά τον τραπεζών/servicers η επιδότηση των ευάλωτων δανειοληπτών θα αποτελέσει τροχοπέδη στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Η πενταετής επιδότηση για ένα δάνειο πρώτης κατοικίας που αποφάσισε η Ελληνική Κυβέρνηση  θα αποτελέσει ανάχωμα στη δημιουργία νέων «κόκκινων» με δεδομένο ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει και το πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» αν και το σενάριο παράτασης του για τους υφιστάμενους δικαιούχους για λίγους μήνες ακόμα αλλά με μικρότερο ποσοστό επιδότησης είναι ανοιχτό.

Οι «κόκκινοι» ευάλωτοι στεγαστικοί που οδεύουν προς την πτώχευση (είτε από επιλογή, είτε γιατί δεν υπάρχει περιθώριο ρύθμισης) και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας «γλιτώνουν» για λίγους μήνες και μέχρι την ίδρυση του Φορέα Ακινήτων την άνοιξη. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την έγκριση των θεσμών για το μεταβατικό στάδιο που θα ισχύσει.

Διαβάστε επίσης:

Έχει ο καιρός γυρίσματα: Όταν ο νέος υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μιλούσε για «μη δοκιμασμένα και πειραματικά εμβόλια»! (vid)

Τέλος το φθηνό ψωμί στην Ελλάδα

Σεμέδο: Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την υπεράσπιση της 17χρονης