ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοφανές φιάσκο Κομισιόν: Εκτίναξαν τις τιμές των καυσίμων στην ΕΕ, και τώρα παίρνουν πίσω το πετρελαϊκό εμπάργκο

H Κομισιόν πρώτα παρέσυρε την ενεργειακή αγορά στα ύψη, και τώρα δηλώνει πως δεν μπορεί να εφαρμόσει εμπάργκο στη Ρωσία!
Πρωτοφανές φιάσκο Κομισιόν: Εκτίναξαν τις τιμές των καυσίμων στην ΕΕ, και τώρα παίρνουν πίσω το πετρελαϊκό εμπάργκο

Κομισιόν: Έρμαια μιας Ευρωπαϊκής ηγεσίας που «πνίγεται» μέσα στα συγκρουόμενα συμφέροντα, είναι οι λαοί της Ευρώπης, αφού βλέπουν μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι εγκλωβισμένη στις λάθος πολιτικές της και να μην μπορεί να τηρήσει ούτε καν μια συνεπή στάση προς το Ουκρανικό.

Την ώρα που οι λαοί της ΕΕ στραγγαλίζονται σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που ήρθε ως αποτέλεσμα των αυστηρών κυρώσεων προς τη Ρωσία, η Κομισιόν κάνει διπλωματικά… «πειράματα» και ασυνέπειες που έχουν τεράστιο κόστος για τα ευρωπαϊκά κράτη. Το ξεκίνημα του διπλωματικού φιάσκου ήταν η προαναγγελία της προέδρου της Κομισιόν πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα δέχονται να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Χωρίς να υπάρχει έτοιμο ένα σοβαρό σχέδιο ενότητας και αλληλεγγύης στα ευρωπαϊκά κράτη, η Φον ντερ Λάιεν έσπευδε να αποφασίσει χωρίς τους «ξενοδόχους». Και τελικά το αποτέλεσμα ήταν πως τα κράτη γύρισαν την πλάτη στον τυχοδιωκτισμό της Κομισιόν και πλήρωσαν σε ρούβλια, ενισχύοντας έτσι – τελικά – την οικονομία της Ρωσίας. Έτσι έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που δήλωνε πως θα καταφέρει η Κομισιόν.

Και στο θέμα του πετρελαίου όμως, η ευρωπαϊκή «γραμμή» παραπαίει. Με μια βιαστική και ασυλλόγιστη κίνηση στα πλαίσια της αντιρωσικής «φρενίτιδας», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  από τις αρχές του μήνα είχε ανακοινώσει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι θα επιβαλλόταν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των 27 ηγετών.

Και όμως μέχρι και εχθές δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση για να επιτευχθεί το εμπάργκο, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εσχάτως άλλαξε το αφήγημα, μιλώντας για αδυναμία άμεσου εμπάργκο γιατί – όπως είπε – κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τη Ρωσία!

Και αυτομάτως δημιουργείται το ερώτημα: Αν η Κομισιόν γνώριζε πως η εφαρμογή εμπάργκο είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα, τότε γιατί πριν 3 εβδομάδες το προανήγγειλε με τέτοια σιγουριά; Γιατί πρέπει να πληρώνουν οι λαοί, το φιάσκο της Κομισιόν; Τι φταίνε οι πολίτες της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εξωφρενικές αυξήσεις στα καύσιμα, λόγω των θλιβερών λεονταρισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Γιατί παίζουν με τις τύχες των λαών, παρασέρνοντας τις αγορές, μετά από υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν;

Σε μεγάλη δοκιμασία η συνοχή της ΕΕ

Αν η Κομισιόν επιθυμούσε να δώσει ηχηρή απάντηση στη Ρωσία, θα έπρεπε πρώτα να μετρήσει το «μπόι» της και κυρίως τη συνοχή της, η οποία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Η ενότητα της ΕΕ περνά από πρωτοφανή δοκιμασία, εφόσον βλέπει το ευρωπαϊκό κέντρο αποφάσεων να αδυνατεί να δώσει λύσεις στα καίρια προβλήματα, και να ακολουθεί μια σπασμωδική πολιτική, ακολουθώντας απλά την «ουρά» του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αποδιοργάνωση της ΕΕ, βάζοντας θέμα «Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας», μιας δεύτερης «ΕΕ» δηλαδή που θα ηγείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και πιθανά και την Τουρκία.

Σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική στιγμή θα περίμενε κανείς πολύ περισσότερη σοβαρότητα από την Κομισιόν, από το να εκτοξεύει ανέφικτες απειλές και μετά να δίνει «γραμμή» ενεργειακού lockdown προς τους ευρωπαίους πολίτες, προτρέποντας τους να μην… κυκλοφορούν τις Κυριακές, και να παίρνουν «ρεφενέ» το αυτοκίνητο για να κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο….

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρωτοφανές φιάσκο Κομισιόν: Εκτίναξαν τις τιμές των καυσίμων στην ΕΕ, και τώρα παίρνουν πίσω το πετρελαϊκό εμπάργκο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.