ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοφανές τσουνάμι ακρίβειας στο ρεύμα: Μέχρι και βουλευτές της ΝΔ, ζητούν να ανοίξουν τα λιγνιτικά εργοστάσια!

Ενώ η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, βουλευτής της κυβέρνησης ζητά να αξιοποιηθούν άμεσα τα εργοστάσια λιγνίτη.
Πρωτοφανές τσουνάμι ακρίβειας στο ρεύμα: Μέχρι και βουλευτές της ΝΔ, ζητούν να ανοίξουν τα λιγνιτικά εργοστάσια!

Την ώρα που στον… πλανήτη που ζει η κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αξιολογεί την κοινωνική ευμάρεια σύμφωνα με το… πόσοι πολίτες θα του ζητήσουν να βγει σέλφι, στον πραγματικό κόσμο της Ευρώπης (και περισσότερο της καταχρεωμένης Ελλάδας), οι τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε παράγοντα οικονομικής ασφυξίας και εξαθλίωσης των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Όσο οδεύουμε στην καρδιά του χειμώνα και η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται, αντίστοιχα μεγαλώνει και ο εφιάλτης  της ακρίβειας. Ο οποίος δείχνει να μην έχει «ταβάνι» αφού σήμερα συγκεκριμένα, η μεγαβατώρα εκτοξεύτηκε στα 415,94 ευρώ, εμφανίζοντας μέσα σε μία ημέρα αύξηση κατά 21,50%!

Πρωταθλήτρια ακρίβειας είναι προς στιγμήν η Γαλλία με τιμή στα 452,94% ευρώ, και ακολουθεί η Ελβετία (435,51 ευρώ) και η Ρουμανία (428,24 ευρώ). Είναι δεδομένο πως οι ανάλογες τεράστιες αυξήσεις στη τιμή του φυσικού αερίου συμπαρασύρουν και τις τιμές του ρεύματος και δημιουργούν ένα άκρως εκρηκτικό «ράλι» ανατιμήσεων που μεταφέρεται στην αγορά και συμπαρασύρει τα πάντα προς τη δίνη της ακρίβειας.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μάτι του ενεργειακού κυκλώνα, φανερώνονται όλο και περισσότερο τα εγκληματικά πολιτικά λάθη που έγιναν με την απολιγνιτοποίηση και την «δίκαιη μετάβαση για όλους» που υποσχόταν η κυβέρνηση. Η ενεργειακή αυτάρκεια θα ήταν το μοναδικό ανάχωμα στο τσουνάμι της ακρίβειας. Και η κατάσταση μοιάζει τόσο απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη, που ακόμα και βουλευτές της ίδιας της κυβέρνησης, άρχισαν να ζητούν να σταματήσει το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη, που απεργάζεται με γοργούς ρυθμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης έγραψε στο twitter:

«Οι ακραίες συνθήκες στην αγορά του φυσικού αερίου επιβάλλουν (μεταξύ άλλων) να αναθεωρηθεί το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Δραστική αλλαγή των δεδομένων πρέπει να οδηγεί σε προσαρμογή της πολιτικής».

Παρά τις προειδοποιήσεις που πλέον έρχονται και από μέσα από τη ΝΔ, η κυβέρνηση αρνείται να ανταποκριθεί με ριζικές τομές και ουσιαστικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει τα απανωτά ηλεκτροσόκ που ταλανίζουν νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. Η οικονομία έχει ήδη χτυπηθεί αλύπητα από τα 2 χρόνια συνεπειών της πανδημίας, και τώρα έχει να αντιμετωπίσει έναν δεύτερο εφιάλτη που απειλεί να αποτελειώσει τους πολίτες.

Οι δε επιχειρήσεις που ήδη υπολειτουργούν λόγω της μειωμένης πελατείας (που είναι αποτέλεσμα των αλλοπρόσαλλων μέτρων της κυβέρνησης), βλέπουν τα πάγια έξοδα τους να εκτινάσσονται (με εξωφρενικούς μποναμάδες στο ρεύμα) και τα έσοδα τους να μειώνονται. Και αναρωτιέται κανείς, πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν μετά το πέρασμα αυτής της «καταιγίδας»…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρωτοφανές τσουνάμι ακρίβειας στο ρεύμα: Μέχρι και βουλευτές της ΝΔ, ζητούν να ανοίξουν τα λιγνιτικά εργοστάσια!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.