Πρωτομαγιά 2022: Μεταφέρεται και φτιάχνει νέο τριήμερο! Πότε θα πέσει η αργία!

Νέο τριήμερο την Πρωτομαγιά με τους πολίτες να κερδίζουν ακόμα μία μέρα ξεκούραση.

Θα μεταφερθεί όπως έγινε γνωστό η Πρωτομαγιά του 2022, όπως άλλωστε έγινε και πέρσι όπως αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο αφού πέφτει Κυριακή, θα μεταφερθεί τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Η ημέρα είναι υποχρεωτική αργία, τόσο για τους εργαζόμενους αλλά και τους εργοδότες και αυτό δεν αλλάζει ό,τι και να γίνει.

Πρωτομαγιά 2022: Πώς πληρώνεται η αργία;

Όπως προείπαμε η Πρωτομαγιά είναι υποχρεωτική αργία, ωστόσο υπάρχουν κάποια εργαζόμενοι, η δουλειά των οποίων δε σταματάει.

Έτσι αυτοί πληρώνονται διαφορετικά τη συγκεκριμένη ημέρα. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.