ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόβλημα με φιάλες υγραερίου: Κίνδυνος βόμβα για καταστήματα και σπίτια

Οι φιάλες υγραερίου αποτελούν συχνά μεγάλο κίνδυνο για καταστήματα και σπίτια.
Πρόβλημα με φιάλες υγραερίου: Κίνδυνος βόμβα για καταστήματα και σπίτια

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα με τις φιάλες υγραερίου, με τα ατυχήματα είναι πλέον συχνό φαινόμενο, αποδεικνύοντας πως αποτελούν έναν κίνδυνο για καταστήματα και σπίτια.

Πιο συγκεκριμένα, ούτε λίγο ούτε πολύ, 261 είναι ο αριθμός των ατυχημάτων με τις προβληματικές φιάλες υγραερίου στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κρατικών υπηρεσιών.

Από αυτές τις εκρήξεις, οι 220 έχουν γίνει σε σπίτια, οι εννιά σε καφετέριες και άλλα καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι επτά σε εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που διεξήγαγε η Πυροσβεστική υπηρεσία, μετά τις ισχυρότατες εκρήξεις σε κατάστημα με φιάλες στην Οδό Αχαρνών, οι 140 φιάλες που βρέθηκαν στο εσωτερικό του καταστήματος ήταν παραπάνω σε σχέση με τον αριθμό που προβλέψει ο κανονισμός λειτουργίας.

Πρόβλημα με φιάλες υγραερίου: Κίνδυνος βόμβα για καταστήματα και σπίτια

Μάλιστα, αξιωματούχοι αναφέρουν πως πρόκειται για έναν τεράστιο κίνδυνο που μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές, λόγω του λαθρεμπορίου που υπάρχει με τις φιάλες, με αποτέλεσμα να μην είναι όλες αξιόπιστες.

Στη χώρα μας, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κυκλοφορούν περίπου 5-6 εκατ. φιάλες υγραερίου των 10 κιλών και το ποσοστό λαθρεμπορίας υπολογίζεται περίπου πάνω από το 3-40% με τα κέρδη να ξεπερνούν τα 20 με εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, στη χώρα μας υπολογίζεται πως λειτουργούν παράνομα, 80 με 100 εμφιαλωτήρια υγραερίου, τα οποία και προωθούν στην αγορά, περίπου 1.5 εκατ. φιάλες.

Πολλά εξ αυτών, λειτουργούν σε περιοχές όπως ο Βοτανικός, ο Ασπρόπυργος αλλά και αλλού ενώ το πρόβλημα διαπιστώνεται ότι έχει γίνει μεγαλύτερο στην επαρχία.

Τα παράνομα αυτά εμφιαλωτήρια, θεωρείται βέβαιο πως εμφιαλώνουν τα προϊόντα με λιγότερες ποσότητες υγραερίου στις φιάλες επώνυμων εταιρειών και εν συνεχεία, τοποθετούν στις στρόφιγγες, πλαστά συρρικνωτικά και προβληματικές τάπες ασφαλείας προκειμένου να τις διοχετεύσουν στην αγορά ως αυθεντικές με τιμή μικρότερη κατά 20 έως 40% σε σύγκριση πάντα με τις κανονικές.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρόβλημα με φιάλες υγραερίου: Κίνδυνος βόμβα για καταστήματα και σπίτια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.