Μια εκκωφαντική έκρηξη αναστάτωσε τους κατοίκους στη Ναυπακτία με πολλούς να αναρωτιούνται από που προήρθε.

Τι προκάλεσε τον ήχο που παραπέμπει σε έκρηξη και αναστάτωσε Ρίο και Ναύπακτο;

Rafale: Μια εκκωφαντική έκρηξη αναστάτωσε τους κατοίκους στη Ναυπακτία με πολλούς να αναρωτιούνται από που προήρθε.

Αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν ότι λίγο νωρίτερα πέρασε αεροσκάφος και πιθανόν να «έσπασε» το φράγμα του ήχου με την ταχύτητα του κάτι που συνοδεύεται από έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε πολλά σημεία στη Δυτική Ελλάδα.

Τι είναι λοιπόν το Sonic Boom που… τρόμαξε την Ναυπακτία;

Ηχητική έκρηξη (Sonic boom) είναι ο ήχος που σχετίζεται με τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από ένα αντικείμενο που ταξιδεύει μέσω του αέρα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου

Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη.

Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – και μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.

Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο.Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού.

Ένας ακροατής ακούει ένα μπαμ “Ηχητική έκρηξη” (sonic boom) μόλις ένα αεροσκάφος σπάσει την ταχύτητα του ήχου επειδή ακούει τον ήχο του αεροσκάφους που έχει συσσωρευτεί πίσω του.

Η πηγή του ήχου κινείται με 1,4 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 1.4). Δεδομένου ότι η πηγή κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί, η πηγή του ήχου θα περάσει από ένα σταθερό παρατηρητή, πριν ο παρατηρητής ακούει τον ήχο που δημιουργεί.