ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ραγδαία φτωχοποίηση του λαού δείχνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ: Μόλις για 18 μέρες φτάνει το μηνιάτικο για τα μισά νοικοκυριά!

Σοκ από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ: Παραπάνω από τα μισά νοικοκυριά «ξεμένουν» εντελώς πριν μπει καν το 3ο δεκαήμερο του μήνα - Ο κόσμος ασφυκτιεί και η κυβέρνηση μοιράζει «κουπόνια»
Ραγδαία φτωχοποίηση του λαού δείχνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ: Μόλις για 18 μέρες φτάνει το μηνιάτικο για τα μισά νοικοκυριά!

Την ώρα που η κυβέρνηση παίζει το θέατρο του παραλόγου με την σαρωτική ακρίβεια και αυτό – θαυμάζεται με τα «καλάθια» της συμφοράς και τα ψηφιακά κουπόνια πείνας, πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημα τους επαρκεί για μόλις 18 ημέρες (μεσοσταθμικά) και θεωρούν πως αυτό συμβαίνει λόγω των αυξήσεων των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής οι οποίες αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.

Τα στοιχεία που οπωσδήποτε προκαλούν σοκ για το πού έχει φτάσει η φτωχοποίηση των Ελλήνων, προκύπτουν από ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) με θέμα «Εισόδημα – Δαπάνες Νοικοκυριών 2022». Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ερώτημα εάν η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά σε βαθμό να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για βασικές ανάγκες, το 56,7% απάντησε «πολύ», το 28,4% «λίγο», ενώ το 14,8% απάντησε αρνητικά.

Άρα 1 στα 2 νοικοκυριά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο να «κόψει» δαπάνες για πράγματα που δεν είναι άμεσα απαραίτητα για την επιβίωση του (όπως πχ. ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εστίαση, αγορές συσκευών, ρούχων κλπ., καλλωπισμός, εργασίες συντήρησης κ.λπ) και πλέον αναγκάζεται να «κόψει» δαπάνες και από τις βασικές ανάγκες, δηλαδή τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης!

Αν συνδυάσουμε αυτό το στοιχείο με το γεγονός ότι παρά το μεγάλο σφίξιμο του «ζωναριού» που γίνεται με επίπονες μειώσεις δαπανών (ακόμα και σε τρόφιμα), τα μισά νοικοκυριά «ξεμένουν» μόλις στην 18η μέρα του μήνα, καταλαβαίνει κανείς τι γολγοθά περνούν για τις υπόλοιπες 12-13 ημέρες μέχρι να βγει ο μήνας! Αν δεν είναι αυτό εικόνα ραγδαίας φτωχοποίησης ενός λαού, τότε τι είναι;

Οι Έλληνες πλέον μετατρέπονται σε «δουλοπάροικους» που εργάζονται μόνο για να εξυπηρετούν αποκλειστικά τις πάγιες οφειλές, τα βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ όλο και περισσότερο απομακρύνονται από τις συνθήκες μιας φυσιολογικής και αξιοπρεπούς ζωής. Και παρά τις θυσίες που κάνουν, και πάλι ο μήνας δεν βγαίνει.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά (57,3%) δήλωσαν πως χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση τόσο με την ανάλογη έρευνα του 2021 (42,3%), όσο και με τις έρευνες του 2020 (47,9%) και του 2019 (48,7%). Επιπλέον, σταθερά υψηλό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (11,9%).

Όσο για τα καλάθια «καπαμά» με τα οποία κάνει φθηνά σόου ο Άδωνις Γεωργιάδης και υποτιμά τη νοημοσύνη των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά να εξασφαλίσουν το  – πανάκριβο πλέον – φαγητό; Πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Συγκεκριμένα, το 61,6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έχει ή μάλλον δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, έναντι του 33% που δήλωσε ότι έχει ή μάλλον έχει συμβάλει. Το 41,5% των νοικοκυριών αγοράζει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού έναντι του 52% που δεν το κάνει.

Iδιαιτέρως αρνητικά αξιολογούν τα νοικοκυριά κατά τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας γενικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ειδικότερα το 47,3% των νοικοκυριών τα αξιολόγησε ως ανεπαρκή, το 23,4% ως μάλλον ανεπαρκή, ενώ μόλις το 17,9% και το 7,9% αξιολόγησαν τα μέτρα ως μάλλον επαρκή και επαρκή αντίστοιχα.

Το 30,1% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό. Το 22,7% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημα του αυξήθηκε, έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.

Τέλος, ως καταλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Να σημειωθεί πως για παράδειγμα στην Ισπανία αποφασίστηκε η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, η μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά, άλλα και το πάγωμα των ενοικίων και των εξώσεων. Μέτρα δηλαδή, που προσφέρουν πραγματική ανακούφιση από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όχι ημίμετρα κοροϊδίας που στερούνται κάθε ουσίας και λειτουργούν ως επικοινωνιακά «καθρεφτάκια», όπως είναι τα όσα έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ραγδαία φτωχοποίηση του λαού δείχνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ: Μόλις για 18 μέρες φτάνει το μηνιάτικο για τα μισά νοικοκυριά!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.