ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρημάζει το σπίτι που έμενε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος

Θλίψη προκαλεί η εικόνα του σπιτιού στο οποίο έμενε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, το οποίο και είναι έτοιμο να ρημάξει!
Ρημάζει το σπίτι που έμενε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος

Νικηταράς: Εγκαταλελειμμένο στο έλεος του Θεού βρίσκεται το σπίτι στο οποίο κατοικούσε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος στη Νέδουσα Μεσσηνίας, με το ιστορικής σημασίας κτήριο, να είναι έτοιμο να ρημάξει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί την κατοικία του ανηψιού του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά του Τουρκοφάγου, η εικόνα του σπιτιού στο οποίο έμενε, μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και είναι έτοιμο να γκρεμίσει.

Ο Νικηταράς γεννήθηκε το 1782 στο χωριό Τουρκολέκα Μεγαλόπολης και ήταν γιος του κλέφτη Σταματέλου Τουρκολέκα και της Σοφίας Καρούτσου, αδελφής της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Κατά μία άλλη εκδοχή, γεννήθηκε το 1784 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας, εκεί όπου και βρίσκεται σήμερα το σπίτι του.

Από πολύ νεαρή ηλικία εντάχθηκε ως μπουλουξής (επικεφαλής μπουλουκιού) στο σώμα του περιώνυμου κλέφτη Ζαχαριά, όπου διακρίθηκε για την ανδρεία του, με την συμμετοχή του στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό, στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 να είναι κομβική.

Πήρε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις για την κατάληψη του διοικητικού κέντρο των Οθωμανών στην Πελοπόννησο. Διακρίθηκε στη Μάχη του Βαλτετσίου (12 Μαΐου 1821), ενώ αποφασιστική ήταν η συμβολή του στη Μάχη των Δολιανών (18 Μαΐου 1821), όπου ανέδειξε στο έπακρο τις στρατιωτικές του ικανότητες. Επικεφαλής μόλις 600 ανδρών κατανίκησε τον στρατό του Κεχαγιάμπεη που ανήρχετο σε 6.000 άνδρες και σχεδόν τον αποδεκάτισε. Γι’ αυτόν τον πραγματικό του άθλο, οι συμπολεμιστές του τον ονόμασαν «Τουρκοφάγο».

Φαίνεται όμως πως τα όσα έδωσε ο Νικηταράς σε αυτόν τον τόπο, σε αυτή τη χώρα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, δεν ήταν ικανά για να αφυπνίσουν τους υπευθύνους, με το σπίτι του να εκπέμπει πλέον SOS.

Δείτε τη σημερινή κατάσταση του σπιτιού του Νικηταρά του Τουρκοφάγου που είναι έτοιμο να ρημάξει:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ρημάζει το σπίτι που έμενε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.