ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρομά: Στο έλεος της τυφλής βίας η χώρα, με ανοχή της κυβέρνησης – Ανομία και καταστροφή από τις συμμορίες

Ομάδες Ρομά καίνε την χώρα ανενόχλητοι, προβαίνοντας σε καταστροφικές πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση του 16χρονου που τραυματίστηκε από σφαίρα αστυνομικού
Ρομά: Στο έλεος της τυφλής βίας η χώρα, με ανοχή της κυβέρνησης – Ανομία και καταστροφή από τις συμμορίες

Έρμαια της τυφλής βίας και της καταστροφής με την ανοχή της κυβέρνησης, έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα οι πολίτες, καθότι εξελίσσεται ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ βανδαλισμών και επεισοδίων από ομάδες Ρομά σε πολλά σημεία της χώρας. Οι Ρομά προχωρούν σε πλήθος έκνομων ενεργειών, υποτίθεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βαρύ τραυματισμό 16χρονου από σφαίρα όπλου αστυνομικού, μετά από καταδίωξη στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει πως είναι άλλο να διαμαρτύρεσαι σε λογικά πλαίσια απέναντι στην αστυνομική βία και άλλο να τραμπουκίζεις με όρους συμμορίας μια ολόκληρη χώρα με καταστροφές άσχετες με την υπόθεση και επιθέσεις επί «δικαίων και αδίκων».

Τα περιστατικά «τυφλών» επιθέσεων είναι ατελείωτα. Το βράδυ της Τετάρτης (7/12), ομάδες Ρομά εισέβαλαν σε επιχείρηση με ελαστικά στη λεωφόρο Νάτο στον Ασπρόπυργο, βάζοντας φωτιά στα λάστιχα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τοξικές αναθυμιάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Άλλη ομάδα Ρομά στο Κορδελιό προκάλεσαν ζημιές και χτύπησαν εργαζόμενους σε κατάστημα εστίασης, επειδή τους είπαν πως δεν υπήρχε διαθέσιμο τραπέζι.

Στις 23:30 το βράδυ της Τετάρτης, ομάδα Ρομά ακινητοποίησε φορτηγό στην περιφερειακή Αιγάλεω, έβγαλαν με την βία τον 42χρονο οδηγό έξω και έβαλαν φωτιά στο όχημα του. Λίγο αργότερα, στις 00:30, επίσης στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω, άγνωστοι ακινητοποίησαν έναν 62χρονο άνδρα και του αφαίρεσαν τον επαγγελματικό εξοπλισμό του, χρήματα και προσωπικά αντικείμενα. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ.

Μια ημέρα πριν στα Άνω Λιόσια, ομάδα νεαρών Ρομά επιτέθηκε και πυρπόλησε λεωφορείο του ΟΑΣΑ στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής με την οδό Ιουστινιανού. Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και στα Μέγαρα, όπου ομάδες Ρομά έκλεισαν τα δύο ρεύματα στην Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου μεταξύ Πάχης και Μεγάρων. Αρκετά βίντεο κυκλοφορούν στα ΜΚΔ, με Ρομά να πετροβολούν αδιακρίτως διερχόμενα αυτοκίνητα και να τραμπουκίζουν πολίτες χωρίς καμία αιτία. Στο Μενίδι, Ρομά βγήκαν στον δρόμο με καραμπίνες και πυροβόλησαν αστυνομικούς εν ψυχρώ, τραυματίζοντας σοβαρά τον διοικητή της ΟΠΚΕ στο πρόσωπο.

Το μόνο που καταφέρνουν οι Ρομά με το να διαλύουν τη χώρα αδιακρίτως, είναι να χάνουν το δίκιο του αιτήματος τους και να στρέφουν εναντίον τους ακόμα και την μερίδα του πληθυσμού που τους υποστήριζε ως τώρα.

Σε όλα αυτά τα φαινόμενα χάους και ανομίας, η κυβέρνηση κρατά μια απαράδεκτα παθητική στάση, προκειμένου να μην πάει κόντρα στο κοινωνικό «μομέντουμ» που θέλει τον κατηγορούμενο αστυνομικό να είναι ο μοναδικός ένοχος που θα πρέπει να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Ασφαλώς η πράξη του αστυνομικού εφόσον αποδειχθεί πως εμπεριείχε πρόθεση και δόλο, είναι ένα έγκλημα αστυνομικής βίας που θα πρέπει να τιμωρηθεί σκληρά, άλλα για αυτή την υπόθεση θα αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη και όχι οι ορδές από βίαιες ομάδες που καταλύουν το κράτος.

Η κυβέρνηση που για δύο χρόνια δεν είχε πρόβλημα να επιβάλλει αυστηρές υποχρεωτικότητες και περιορισμούς στους νομοταγείς πολίτες, στην περίπτωση της πανελλαδικής διαμαρτυρίας των Ρομά μοιάζει ανίκανη να επιβάλλει τον νόμο. Οι πολίτες αισθάνονται πως δεν ζουν σε μια χώρα που προστατεύεται από νόμους, άλλα σε ένα «φαρ  ουέστ» όπου επιβάλλεται ο νόμος των όπλων, της καταστροφής και του πλιάτσικου.

Ούτε μία σύλληψη δεν έχει γίνει από όλα αυτά τα εκατοντάδες άτομα που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, σαν να είναι παρα – κράτος εν κράτει.

Ακόμα χειρότερα, αυτή η εικόνα διάλυσης της δημόσιας τάξης, προσφέρει την πεποίθηση σε άλλες ομάδες ανθρώπων που δρουν υπογείως εντός συνόρων και επιβουλεύονται την χώρα, πως σε οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να καταστρώσουν μια γενικευμένη εξέγερση και να παραδώσουν την Ελλάδα στο απόλυτο χάος…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ρομά: Στο έλεος της τυφλής βίας η χώρα, με ανοχή της κυβέρνησης – Ανομία και καταστροφή από τις συμμορίες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.