ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ρουκέτα» Σαμαρά σε Μητσοτάκη για ν/σ γκέι γάμων: Δεν μπορείς να λες στον λαό να σε ψηφίζει και στους βουλευτές σου να απέχουν

Ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε την υποκριτική στάση του πρωθυπουργού που ζήτησε από τους γαλάζιους «αντάρτες» να απέχουν από την ψήφιση του ν/σ
«Ρουκέτα» Σαμαρά σε Μητσοτάκη για ν/σ γκέι γάμων: Δεν μπορείς να λες στον λαό να σε ψηφίζει και στους βουλευτές σου να απέχουν

Ο ελληνικός λαός ψηφίζει βουλευτές για να τον αντιπροσωπεύουν στο κοινοβούλιο, και ο πρωθυπουργός της χώρας καλεί τους εκλεγμένους βουλευτές που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών να απέχουν, καταστρατηγώντας έτσι τη λαϊκή εντολή και τη λαϊκή βούληση.

Αυτήν ακριβώς την παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας έθιξε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εκτοξεύοντας μια συστημένη… «ρουκέτα» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», ανέφερε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε μεσσηνιακά ΜΜΕ στην κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου.

«Στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή», απάντησε σε σχετική ερώτηση για τη στάση που ο ίδιος τηρεί απέναντι στο νομοσχέδιο.

Τι είπε εν ολίγοις ο Αντώνης Σαμαράς; Ότι σαν πρωθυπουργός δεν μπορείς να ζητάς από τους πολίτες να μην απέχουν από τις εκλογές προκειμένου να λάβεις ισχυρή λαϊκή εντολή, και αφού λάβεις αυτήν την εντολή, στη συνέχεια να ζητάς από τους βουλευτές να απέχουν από μια ψηφοφορία της Βουλής, μόνο και μόνο επειδή δεν σε ευνοούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, που τάσσεται κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Με λίγα λόγια, δεν μπορείς στις εθνικές εκλογές να ζητάς περισσότερη Δημοκρατία και στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου να ζητάς λιγότερη, στέλνοντας τους διαφωνούντες βουλευτές σου στο… κυλικείο. Αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον δήλωσε στην τελευταία του συνέντευξη ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε τα αυτονόητα, που δυστυχώς στο σημερινό πολιτικό σύστημα έχουν γίνει «πολυτέλειες». Οι βουλευτές δεν ψηφίστηκαν για να απέχουν, ούτε για να στραγγαλίζονται μέσα στα πλαίσια μιας «κομματικής πειθαρχίας». Ψηφίστηκαν για να παίρνουν θέση και να αντιπροσωπεύουν τον τόπο που τους ανέδειξε. Και ειδικά όταν ένα νομοσχέδιο δεν είναι μόνο πολιτικής φύσεως, αλλά επαφίεται σε θέματα κοινωνίας, συνείδησης και ηθικής, η ψήφος κατά συνείδηση είναι

Και εδώ εντοπίζονται τα μεγάλα παράδοξα, που δείχνει πόσο «φθηνή» έχει γίνει η πολιτική από τα συστημικά κόμματα. Η – υποτίθεται συντηρητική- ΝΔ, επιτρέπει ψήφο κατά συνείδηση για τον γάμο των γκέι (παροτρύνοντας όμως την αποχή) και ο – υποτίθεται προοδευτικός – ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει κομματική πειθαρχία, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε και… διέταξε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από όλους τους βουλευτές του!

Και στην μία περίπτωση και στην άλλη, ο μόνος που δεν αντιπροσωπεύεται σίγουρα είναι ο ελληνικός λαός, που κατά τα άλλα έχρισε τη ΝΔ κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση.

Στο «καρφί» του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πρέπει πάντως να ρίξουμε και μια πιο υποψιασμένη ματιά, καθώς δεν αποκλείεται να είναι ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να κρατήσει η ΝΔ το δυσαρεστημένο συντηρητικό κοινό της. Εξάλλου η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται σχεδόν δεδομένη, αφού ακόμα και χωρίς τις ψήφους των γαλάζιων «ανταρτών», οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ θα βρουν «δεκανίκι» στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Ρουκέτα» Σαμαρά σε Μητσοτάκη για ν/σ γκέι γάμων: Δεν μπορείς να λες στον λαό να σε ψηφίζει και στους βουλευτές σου να απέχουν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.