Ρουμάνος δημοσιογράφος από τις φωτιές:  Έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις κατοικημένες περιοχές -  Η Ελλάδα θα αναδειχθεί ισχυρότερη

Είναι σημαντικό να δούμε τι είπε ο άνθρωπος που βρέθηκε μαζί με τους Ρουμάνους πυροσβέστες, από την πρώτη στιγμή στο πεδίο των επιχειρήσεων τους

Ρουμάνος δημοσιογράφος από τις φωτιές: Το sportime.gr μίλησε με τον Ρουμάνο δημοσιογράφο, Κρίστιν Πόποβιτς, από το κανάλι ANTENA 3 της Ρουμανίας, o οποίος, μαζί με τον εικονολήπτη, Καταλίν Κίνα, βρέθηκαν δίπλα τους Ρουμάνους πυροσβέστες στα πύρινα μέτωπα της Βαρυμπόμπης και της Βόρειας Εύβοιας.

Μας μετέφερε τα όσα είδε όλες αυτές τις ημέρες, αλλά και τη γνώμη του για τα θέματα που έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στην ελληνική κοινή γνώμη, όπως η οργάνωση των Ρουμάνων πυροσβεστών και ο άρτιος υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους.

Είναι σημαντικό να δούμε τι είπε άνθρωπος βρέθηκε μαζί με τους Ρουμάνους πυροσβέστες, από την πρώτη στιγμή στο πεδίο των επιχειρήσεων τους, αλλά και τι γνώμη του για την κατάσταση που επικράτησε κατά την διάρκεια μεγάλων πυρκαγιών.

Γιατί πιστεύετε ότι οι Έλληνες δέχθηκαν με τέτοιο θαυμασμό τους Ρουμάνους πυροσβέστες;

Οι Ρουμάνοι έστειλαν τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό για αυτήν την αποστολή. Το ρουμανικό Τμήμα Έκτακτης Ανάγκης αντιμετώπισε τις πυρκαγιές στην Ελλάδα πολύ σοβαρά, γι ‘αυτό και διέθεσαν τους καλύτερους ανθρώπους και τα πιο ακριβό εξοπλισμό. Εστάλη επίσης ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone με το οποίο οι Ρουμάνοι πυροσβέστες μπορούσαν να δουν ακριβώς πού ήταν οι φωτιές και μπόρεσαν να δράσουν με ακρίβεια και ταχύτητα. Αυτή η οργάνωση και το γεγονός ότι οι Ρουμάνοι πυροσβέστες μπήκαν γενναία στις φωτιές προκάλεσαν τον θαυμασμό των ντόπιων και των Ελλήνων πυροσβεστών.

 Έχετε συναντήσει τόσο μεγάλες πυρκαγιές στο παρελθόν;

Δεν έχω ξαναδεί τόσο σφοδρές πυρκαγιές. Είχαμε μερικές απευθείας συνδέσεις  ακριβώς μέσα από το μέτωπο από την Aφίδνες, όπου μερικά σπίτια κάηκαν ακριβώς στη μέση της σύνδεσης μας. Οι πυροσβέστες επενέβησαν, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν πολλά, καθώς υπήρχαν πολύ λίγα αυτοκίνητα, ενώ τα υπόλοιπα πληρώματα στάλθηκαν σε άλλες εστίες. Και στον Άγιο Στέφανο πήρε φωτιά το χωράφι ακριβώς δίπλα μας. Τρέξαμε, για να μην κινδυνέψουμε. Και στη Βαρυμπόμπη, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις εικόνες του δάσους που καιγόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έμοιαζε με έκρηξη ηφαιστείου.

Πολύς λόγος έγινε για το αν η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για αυτές τις πυρκαγιές. Τι πιστεύετε για αυτό που είδατε;

Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Βλέπουμε παρόμοιες πυρκαγιές στην Τουρκία και στην Ιταλία, σε όλη τη νότια Ευρώπη, όπου η ζέστη και οι υψηλές κάνουν τις φωτιές βίαιες. Όταν εμφανίζονται εστίες σε πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να τις σβήσει όλες. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις κατοικημένες περιοχές και νομίζω ότι αυτό συνέβη και στην Ελλάδα. Ακατοίκητα δάση και βοσκοτόπια εγκαταλείφθηκαν για να σώσουν σπίτια και ζωές ανθρώπων.

 Έχετε ξαναπάει σε τέτοιες φωτιές στην Ελλάδα;

Οχι! Κάθε φορά, επισκεπτόμουν την Ελλάδα τα όμορφα τοπία της και τα ελκυστικά νησιά της . Έχω πάει στη Μύκονο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Αθήνα, ως τουρίστας ή ως δημοσιογράφος. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για όλους τους Ρουμάνους για τις διακοπές τους. Υπάρχουν παρόμοιες τιμές όπως στη Ρουμανία, η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη και ο κόσμος είναι πάντα φιλόξενος μαζί μας.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την κλιματική αλλαγή στη Ρουμανία;

Δυστυχώς, η Ρουμανία βρίσκεται στο κάτω μέρος της κατάταξης όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για την κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της χώρας είχε μια ομιλία στην οποία ζήτησε μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης, σύμφωνα με την προειδοποίηση του ΟΗΕ, αλλά δεν γίνεται τίποτα συγκεκριμένο. Η Ρουμανία ρυπαίνει πολύ, κόβονται πολλά δάση, δεν υπάρχει στρατηγική προστασίας του περιβάλλοντος, αν και έχουμε διατεθεί πολλά ευρωπαϊκά χρήματα για αυτό.

Λέγεται ότι έγινε πρόταση στους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα να περάσουν τις διακοπές τους στη Θάσο το επόμενο έτος. Τι νομίζετε, θα έρθουν;

Είναι μια όμορφη χειρονομία από τους Έλληνες συνεργάτες. Ωστόσο, η πρόσκληση πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών για να επωφεληθούν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που συμμετέχουν σε αυτές τις πυρκαγιές από αυτό το δώρο. Διαφορετικά, νομίζω ότι είναι απλώς μια δράση δημοσίων σχέσεων. Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες δεν θα έρθουν μόνοι τους στη Θάσο, πρέπει να υπάρχει κάτι οργανωμένο, μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου ή μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Εάν υπάρχει μια τέτοια ενέργεια, θα έρθουν με χαρά.

Υπήρξε διάψευση ότι ειπώθηκε από τους Ρουμάνους πυροσβέστες πως η φωτιά μπορούσε να σβήσει από την πρώτη ημέρα. Όμως υπήρχε θέμα οργάνωσης της επιχείρησης κατάσβεσης από τις ελληνικές αρχές;

Οι Ρουμάνοι διατηρούσαν πάντα επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ενήργησαν μόνο στις περιοχές που υπέδειξαν οι Έλληνες πυροσβέστες. Αρχικά στάλθηκαν στην Αθήνα για να σβήσουν τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, αλλά το βράδυ στάλθηκαν στο νησί της Εύβοιας. Ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, προσέφεραν τη βοήθεια τους όπου τους ζήτησαν οι ελληνικές αρχές.

Τι έχετε να πείτε μετά από όσα είδατε στους πυρόπληκτους.

Είδα απελπισία, ανθρώπους που έκλαιγαν, σπίτια καταστράφηκαν, ανθρώπους που έφευγαν να σωθούν από τη φωτιά, παιδιά και γονείς που δεν ήξεραν αν θα είχαν ένα μέρος για να ζήσουν. Αλλά είδα επίσης γενναίους πυροσβέστες και διεθνή αλληλεγγύη. Είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 21ου αιώνα για την Ελλάδα. Μόλις τελειώσει αυτή η κατάσταση, η Ελλάδα θα αναδειχθεί ισχυρότερη, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν.

Ρουμάνος δημοσιογράφος από τις φωτιές:  Έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις κατοικημένες περιοχές -  Η Ελλάδα θα αναδειχθεί ισχυρότερη

Ρουμάνος δημοσιογράφος από τις φωτιές:  Έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις κατοικημένες περιοχές -  Η Ελλάδα θα αναδειχθεί ισχυρότερη

Το sportime.gr ευχαριστεί την Ρουμάνα δημοσιογράφο Βερόνικα Τόντορ για την βοήθεια που μας προσέφερε στην πραγματοποίηση της παραπάνω συνέντευξης.

Ρουμάνος δημοσιογράφος από τις φωτιές:  Έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις κατοικημένες περιοχές –  Η Ελλάδα θα αναδειχθεί ισχυρότερη

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές: Η χορεύτρια της Φουρέιρα που έσωσε ένα άλογο από την φωτιά

Φωτιές – Αρκαδία: Τρομακτικό video με αυτοκίνητο να περνάει μέσα από τις φλόγες

Φωτιές – Κοψιάλης: Απίστευτη καταγγελία! Καταστήματα κλέβουν τις προμήθειες για τους πυρόπληκτους και τις πουλάνε

Ρουμάνος δημοσιογράφος από τις φωτιές:  Έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις κατοικημένες περιοχές –  Η Ελλάδα θα αναδειχθεί ισχυρότερη