ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάλος με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που «πετσοκόβει» τα non covid χειρουργεία κατά 80%!

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από την καταστροφική απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει τα non covid χειρουργεία, έως και 80%!
Σάλος με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που «πετσοκόβει» τα non covid χειρουργεία κατά 80%!

Η κυβέρνηση «πετσοκόβει» και πάλι τα non covid χειρουργεία! Πρόσω ολοταχώς προς τις μαύρες μέρες του 2020 μας στέλνει η απόφαση του υπουργείου Υγείας για πάγωμα στα τακτικά χειρουργεία. Μια κίνηση που ουσιαστικά στέλνει στην «εξορία» χιλιάδες πολίτες που περιμένουν να χειρουργηθούν, αποκλείοντας τους από το δημόσιο σύστημα υγείας!

«Lockdown» στα χειρουργεία έως και 80%

Η αδιανόητη εγκύκλιος που απευθύνεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα,  και προβλέπει περικοπές των τακτικών χειρουργείων έως και 80% (!). Ενώ εξαιρεί μόνο «αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις»!

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η Μίνα Γκάγκα απάντησε πως «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό» και «δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για έναν όγκο ή ένα τροχαίο». Σα να είναι θέμα ιδιαίτερης κρατικής μέριμνας το να αντιμετωπίζεται άμεσα η περίπτωση ενός θύματος τροχαίου! Σα να είναι τα ογκολογικά περιστατικά και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, τα μόνα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν οι πολίτες!

Ενώ η θνητότητα από κάθε αίτιο έχει εκτοξευθεί λόγω των απόνερων των lockdown και των περικοπών χειρουργείων που έγιναν πέρυσι, η κυβέρνηση παίρνει την ίδια εγκληματική απόφαση, μετατρέποντας όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε νοσοκομεία μιας νόσου! Το 2020 είχε γίνει και πάλι παρόμοια αναστολή χειρουργείων, ενώ σήμερα με το 65 -70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, ακολουθείται η ίδια τραγική τακτική!

Η ήδη επιβαρυμένη υγεία χιλιάδων πολιτών που αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την αντιμετώπιση των νοσημάτων τους, τώρα δέχεται ακόμα χειρότερο πλήγμα. Μόλις πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του, μιλούσε για… αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Και ήρθε η τραγική πραγματικότητα να τον διαψεύσει. Όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται το ΕΣΥ, άλλα αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τον λαό που το πληρώνει αδρά, μέσω φόρων. Πολίτες που αγωνιούν για την υγεία τους, μπαίνουν σε υποχρεωτική ουρά αναμονής, καταδικασμένοι στην αβεβαιότητα.

Αντιδράσεις από τη πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ

Ακόμα και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας, Ματίνα Παγώνη, αποδοκίμασε έντονα την απόφαση του υπουργείου να αναβληθούν χειρουργεία, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΙΝΑΠ δεν πρόκειται να συμφωνήσει με αυτή τη στρατηγική.

Η κα. Παγώνη είπε πως: «δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία γιατί θα εκτεθούμε απέναντι στον κόσμο με non covid παθήσεις και ασθένειες που περιμένει να χειρουργηθεί και έχει πάρει τα ραντεβού του. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνει αυτό. Ξαναγυρίζουμε πίσω, όπως πριν ένα χρόνο. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Έχουμε ενημερώσει τον υπουργό στις συναντήσεις μας, τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά».

Αφού κυβέρνηση και επιτροπή απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, τώρα το υπουργείο Υγείας καλεί τους non covid ασθενείς να «πληρώσουν το μάρμαρο». Αν δεν παρθεί πίσω αυτή η καταστροφική απόφαση, οδεύουμε σε ακόμα χειρότερη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας που θα συνοδευτεί από ολέθρια αποτελέσματα.

 

Ολόκληρη η εγκύκλιος για το πάγωμα στα τακτικά χειρουργεία:

 

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για πάγωμα στα τακτικά χειρουργεία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σάλος με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που «πετσοκόβει» τα non covid χειρουργεία κατά 80%!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.