ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν Σήμερα 28/5: Αποκτούν οι Ελληνίδες δικαίωμα ψήφου

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 28 Μαΐου στην Ελλάδα
Σαν Σήμερα 28/5: Αποκτούν οι Ελληνίδες δικαίωμα ψήφου

Σαν Σήμερα 28/5: Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Μαΐου 1952 όταν και έγινε η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ελλάδα.

Μία από τις κομβικότερες παρουσίες στον συγκεκριμένο… αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, ήταν η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού Εφημερίς των Κυριών.

Η ισότητα των δυο φύλων και η απαίτηση για τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες, οδήγησε στη σύσταση πολλών γυναικείων οργανώσεων, με αποτέλεσμα κατόπιν πιέσεων τους να φτάσουμε στο προεδρικό διάταγμα της 5ης Φεβρουαρίου του 1930 που αναγνώριζε το δικαίωμα του εκλέγειν για τις Ελληνίδες, αλλά μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και μόνο για τις εγγράμματες άνω των 30 ετών.

Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956, ενώ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1934 είχαν καταφέρει να ψηφίσουν μόνο οι γυναίκες  που είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού.

Σαν Σήμερα 28/5:  Η «17Ν» δολοφονεί τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό

Μετά από μία μεγάλη περίοδο απουσίας, η «17Ν» επιστρέφει με εμφατικό τρόπο στις δράσεις της, σκοτώνοντας τον γόνος οικογενείας με ιστορία στη ναυτιλία,  Κώστα Περατικό.

Το ρολόι έδειχνε 5:15, όταν ο γνωστός εφοπλιστής αποχωρεί από τα γραφεία της εταιρίας του στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά, πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο του.

Εκεί τρεις ένοπλοι άνδρες τον περικυκλώνουν και τον πυροβολούν από πολύ κοντινή απόσταση.

Ο 42χρονος μεταφέρεται εκτάκτως στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατος του.

Μετά από λίγο έρχεται στο φως η προκήρυξη που ανέφερε σε ένα μικρό κομμάτι της: «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, από τους κυριότερους υπεύθυνους για την απάτη της “ιδιωτικοποίησης” των ναυπηγείων Ελευσίνας».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν Σήμερα 28/5: Αποκτούν οι Ελληνίδες δικαίωμα ψήφου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.