ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν Σήμερα 5/1: Η Ναυμαχία της Λήμνου και το θωρηκτό Αβέρωφ

Η ναυμαχία έληξε με νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των Δαρδανελίων στη δεκαετία που ακολούθησε
Σαν Σήμερα 5/1: Η Ναυμαχία της Λήμνου και το θωρηκτό Αβέρωφ

Σαν Σήμερα 5/1: Η Ναυμαχία της Λήμνου: Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά.

Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.

Η ναυμαχία της Λήμνου στις 18 Ιανουαρίου 1913, ήταν η δεύτερη από τις δύο μεγάλες ναυμαχίες μεταξύ του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της νήσου Λήμνου, εξ ου και η ονομασία της.

Η ναυμαχία έληξε με νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των Δαρδανελίων στη δεκαετία που ακολούθησε.

Σαν Σήμερα 5/1: Γεγονότα

1066 – Ο Εδουάρδος ο Εξομολογητής πεθαίνει άτεκνος, προκαλώντας μία κρίση διαδοχής που θα οδηγήσει τελικά στην κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς.
1477 – Μάχη του Νανσύ: Ο Κάρολος της Βουργουνδίας σκοτώνεται και η Βουργουνδία γίνεται μέρος της Γαλλίας.
1500 – Ο δούκας Λουδοβίκος Σφόρτσα καταλαμβάνει το Μιλάνο.
1668 – Ο Μεθόδιος Γ΄ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
1757 – Ο Ρομπέρ Φρανσουά Νταμιάν αποπειράται ανεπιτυχώς να δολοφονήσει το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ΄ της Γαλλίας.
1781 – Αμερικανική Επανάσταση: βρετανικές ναυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Μπένεντικτ Άρνολντ, καίνε το Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια).
1875 – Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το Παλέ Γκαρνιέ, ένα από τα πιο διάσημα κτίρια όπερας στον κόσμο.
1895 – Υπόθεση Ντρέιφους: ο Γάλλος αξιωματικός του στρατού Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρείται από το αξίωμά του και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στη Νήσο του Διαβόλου.
1900 – Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.
1913 – Α΄ Βαλκανικός πόλεμος: κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας της Λήμνου, ο Έλληνας ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης αναγκάζει τον τουρκικό στόλο να υποχωρήσει στη βάση του στον Ελλήσποντο.
1914 – Η Ford Motor Company ανακοινώνει την εφαρμογή της οκτάωρης ημέρας εργασίας και την καταβολή «μισθού διαβίωσης» τουλάχιστον 5 δολαρίων για εργασία μίας ημέρας.
1919 – Ιδρύεται το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο αργότερα θα πάρει το όνομα Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα.
1925 – Η Νέλλυ Τέιλου Ρος γίνεται κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ, η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
1933 – Ξεκινάει στο Σαν Φρανσισκο η κατασκευη της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ.
1968 – Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ αναλαμβάνει την εξουσία στην Τσεχοσλοβακία. Αρχίζει η «Άνοιξη της Πράγας».
1998 – Ο Ντάνιελ Αραπ Μόι χρίζεται Πρόεδρος της Κένυας για πέμπτη συνεχή φορά.
2005 – Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ γίνεται Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
2007 – Ο Καναδάς κερδίζει για τρίτη συνεχή χρονιά το Παγκόσμιo Πρωτάθλημα Νέων Χόκεϊ επί Πάγου, με νίκη στον τελικό στη Σουηδία επί των Ρώσων, με 4-2. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισαν οι ΗΠΑ νικώντας με 3-1 τη Σουηδία.
2009 – Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε επίθεση με 31 σφαίρες από καλάσνικοφ και αμυντική χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν Σήμερα 5/1: Η Ναυμαχία της Λήμνου και το θωρηκτό Αβέρωφ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.