ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους στην Κλεισούρα

Σαν σήμερα, 5 Απριλίου 1944 οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους στην Κλεισούρα της Καστοριάς ως αντίποινα για το φόνο δύο στρατιωτών τους από τον ΕΛΑΣ. Οι Ναζί, με διοικητή τον Καρλ Σύμερς, διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, συγκεντρώνουν και εκτελούν τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού. Έπειτα...
Σαν σήμερα οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους στην Κλεισούρα

Σαν σήμερα, 5 Απριλίου 1944 οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους στην Κλεισούρα της Καστοριάς ως αντίποινα για το φόνο δύο στρατιωτών τους από τον ΕΛΑΣ.

Οι Ναζί, με διοικητή τον Καρλ Σύμερς, διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, συγκεντρώνουν και εκτελούν τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού.

Έπειτα κατευθύνονται προς τα σπίτια, παραβιάζουν τις θύρες των σπιτιών, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν όσους απέμειναν. Στην θηριωδία συμμετείχαν και Βούλγαροι που ήταν στην γερμανική πολιτοφυλακή, με αρχηγό τον Άντον Κάλτσεφ.

Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο, σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία:

1879: Η Χιλή κηρύσσει πόλεμο στη Βολιβία και το Περού και ξεκινά ο λεγόμενος «Πόλεμος του Ειρηνικού».

1897: Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα, πόλεμος με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευκρινίσεις Βρούτση: Πότε θα λάβουν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση των 800 ευρώ

1951: Στις ΗΠΑ, η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ καταδικάζονται σε θάνατο για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

1955: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναγκάζεται λόγω της κακής του υγείας να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού της Αγγλίας.

1956: Ο Φιντέλ Κάστρο δηλώνει πως πλέον βρίσκεται σε πόλεμο με τον τότε πρόεδρο της Κούβας Φουλγκένσιο Μπατίστα.

1962: Ο καθαιρεθείς αρχηγός του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Το αίτημα του δεν γίνεται δεκτό.

1966: Το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο «Joanna V», με πλοίαρχο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, διασπά το ναυτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Βρετανοί στο ρατσιστικό καθεστώς Σμιθ της Ροδεσίας και ανεφοδιάζει με πετρέλαιο τη χώρα.

1970: Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την λειτουργία της λόγω της δικτατορίας.

1979: Εκδηλώνεται η 2η Πετρελαϊκή Κρίση, με αφορμή την Ιρανική Επανάσταση.

1992: Επαναληπτική ψηφοφορία διεξάγεται στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας, λόγω της έκπτωσης από το αξίωμα του Δημήτρη Τσοβόλα και της παραίτησης όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Την έδρα κατακτά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης.

1994: Αυτοκτονεί σε ηλικία 27 ετών ο δημιουργός του συγκροτήματος «Nirvana» Κερτ Κομπέιν

1995: Η Γερμανίδα Μόνικα Ντάνερμαν, η τελευταία φιλενάδα του Τζίμι Χέντριξ, αυτοκτονεί σε ηλικία 50 ετών, δύο μέρες αφότου έχασε μία δίκη με την πρώην φιλενάδα του Χέντριξ, Κάθι Έτσιγχαμ. Η Έτσιγχμ κατηγορούσε την Ντάνερμαν ότι είχε ευθύνη για τον θάνατο του Χέντριξ.

2007: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη του πληρώματος, προσέκρουσε σε ξέρα λίγο έξω από τη Σαντορίνη. Η επιχείρηση διάσωσης είναι επιτυχημένη, ωστόσο δύο άνθρωποι αγνοούνται: ο 45χρονος γάλλος Ζαν-Κριστόφ Αλέν και η 16χρονη κόρη του Μοντ. Το ναυάγιο οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή.

2010: Σε ορυχείο στη Δυτική Βιρτζίνια έκρηξη σκοτώνει 29 άτομα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν σήμερα οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους στην Κλεισούρα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.