ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (βίντεο)

Σαν σήμερα, στις 28 Ιανουαρίου του 2008 πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.
Σαν σήμερα πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (βίντεο)

Σαν σήμερα, στις 28 Ιανουαρίου του 2008, πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

Ο κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος την περίοδο 1998 – 2008.

Η οικογένειά του καταγόταν από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης και εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το 1957, σε ηλικία 18 ετών, ήταν ψάλτης στην Αγία Ζώνη Κυψέλης όπου συνάντησε τον τότε διάκονο Καλλίνικο Καρούσο (μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς), ο οποίος λειτουργούσε στον ίδιο ναό και το 1958 μαζί με τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο), ίδρυσαν τη μοναστική αδελφότητα «Χρυσοπηγή» στο Παγκράτι.

Εκάρη μοναχός στις 16 Μαΐου 1961 στη Μονή Βαρλαάμ και στις 17 Μαΐου 1961 χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Τρικάλων.

Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού σε ηλικία 35 ετών, ο νεότερος τότε στην Ιεραρχία.

Στις 28 Απριλίου 1998 εξελέγη από την ιεραρχία με μεγάλη πλειοψηφία Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σε διαδοχή του Σεραφείμ Τίκα που είχε αποβιώσει στις 10 Απριλίου 1998.

Χαρακτηριστικό ήταν το κάλεσμά του στη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι», ζήτησε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον φιλανθρωπικό τομέα της Εκκλησίας.

Θρυλική έμεινε η κόντρα του με την κυβέρνηση Σημίτη για το θέμα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ενώ ιστορία έγραψαν οι δύο λαοσυνάξεις που οργανώθηκαν μία στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουνίου και μία στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου του 2000 για το θέμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παρέδωσε λίγο μετά στον τότε ΠτΔ, Κωστή Στεφανόπουλο, τρία εκατ. υπογραφές πολιτών που υποστήριζαν το αίτημα για δημοψήφισμα αναφορικά με την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν σήμερα πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (βίντεο)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.