ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν Σήμερα: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα

Σαν σήμερα στις 27 Απριλίου 1941. Η ημέρα όπου τα πρώτα Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Επιτροπή των αρχών της πόλεως δηλώνει στον επικεφαλής Γερμανό Αξιωματικό Χέρμαν φον Σέφεν στο καφενείο «Παρθενών» που βρισκόταν στην συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας στους Αμπελοκήπους ότι η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη. Ο πνευματικός κόσμος πενθεί. Ο Βασίλης Τσιτσάνης εμπνέεται...
Σαν Σήμερα: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα

Σαν σήμερα στις 27 Απριλίου 1941. Η ημέρα όπου τα πρώτα Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Επιτροπή των αρχών της πόλεως δηλώνει στον επικεφαλής Γερμανό Αξιωματικό Χέρμαν φον Σέφεν στο καφενείο «Παρθενών» που βρισκόταν στην συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας στους Αμπελοκήπους ότι η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη.

Ο πνευματικός κόσμος πενθεί. Ο Βασίλης Τσιτσάνης εμπνέεται την «Συννεφιασμένη Κυριακή», η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε με δηλητήριο, ο Εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης πέφτει από την Ακρόπολη τυλιγμένος με την ελληνική σημαία. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα ζήσουν χρόνια μαρτυρικά.

σαν σήμερα: τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την αθήνα

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών δια στόματος Κώστα Σταυρόπουλου ανακοινώνει:«Έλληνες, ύστερα από λίγα λεπτά ο ραδιοφωνικός μας σταθμός δεν θα είναι ελληνικός… αδέρφια ψηλά τις καρδιές…».

Η προσωρινή Γερμανική Διοίκηση εγκαθίσταται για λίγο στο ξενοδοχείο» Μεγάλη Βρετανία» ενώ γερμανικό απόσπασμα ανεβαίνει στην Ακρόπολη, και υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς , υψώνει την Γερμανική Σημαία με το αγκυλωτό σταυρό.

Η θέα της σημαίας με στην σβάστικα από το παράθυρο της Αρχιεπισκοπής είναι αβάσταχτη κάνοντας τον αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο να γράψει στο ημερολόγιο του, «είμαι περίλυπος μέχρι θανάτου».

σαν σήμερα: τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την αθήνα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν Σήμερα: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.