ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάπες: Εκκενώθηκαν σπίτια λόγω πυρκαγιάς – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού (vids)

Σάπες: Νύχτα φόβου βίωσαν οι κάτοικοι των Σαπών, οι κάτοικοι του οποίου αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς.
Σάπες: Εκκενώθηκαν σπίτια λόγω πυρκαγιάς – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού (vids)

Σάπες: Μια πολύ δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των Σαπών και ιδιαίτερα  του οικισμού Ποντίων Σαπών. Λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που σημειώθηκε στην περιοχή, αναγκάστηκαν  να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τελικά, χάρη στη συντονισμένη δράση των αρμόδιων φορέων δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα xronos.gr η καταστροφή στο δάσος βόρεια του οικισμού Ποντίων Σαπών είναι πολύ μεγάλη και θα εκτιμηθεί, αλλά ευτυχώς δεν καταστράφηκε κανένα σπίτι του οικισμού, παραμόνο –σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- κάποιες αποθήκες και μικροκατασκευές λίγο έξω από τον οικισμό που θα εκτιμηθούν με νηφαλιότητα με το πρώτο φως.

Εκκενώθηκε ο οικισμός Ποντίων Σαπών
Οι πρώτες πληροφορίες για φλόγες έφτασαν στην Πυροσβεστική τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης. Η φωτιά ξεκίνησε από το δάσος βόρεια του οικισμού Ποντίων Σαπών, ενώ τα αίτιά της θα διερευνηθούν αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα από Σάπες, ενώ στο σημείο κατέφτασαν ενισχύσεις από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κομοτηνής και από άλλα κλιμάκια της Θράκης. Από τις απογευματινές ώρες ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος με Πετζετέλ και Καναντέρ, από Χρυσούπολη και Θεσσαλονίκη προερχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτιά στη Βάρη: Εκκενώνονται τα χωριά SOS! (vid+pics)

Επί ποδός στο σημείο βρέθηκαν όλοι οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, άνθρωποι από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, του Βοήθεια στο Σπίτι, των Κοινωνικών Υπηρεσιών και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στο έργο συνέδραμαν Δασοφύλακες, άνθρωποι του ΕΚΑΒ, οι γειτονικοί Δήμοι Κομοτηνής και Αρριανών, καθώς κι εθελοντές.

Οι εστίες της πυρκαγιάς αυξάνονταν συνεχώς τις απογευματινές ώρες και ο άνεμος οδηγούσε τις φλόγες προς τον οικισμό Ποντίων Σαπών, γι’ αυτό ελήφθη έγκαιρα η απόφαση εκκένωσης του οικισμού. Όλοι οι κάτοικοι οδηγήθηκαν με ασφάλεια στις Σάπες ή σε πιο μακρινά μέρη, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Η Εκκλησία των Σαπών άνοιξε τις πόρτες της για να βρουν «καταφύγιο» οι άνθρωποι από τον οικισμό, όπως και οι δομές του Δήμου, οι σύλλογοι, το γήπεδο και αλλού. Κάτοικοι των Σαπών άνοιξαν τα σπίτια τους για ανθρώπους του οικισμού.

Οι πολίτες υπάκουσαν στις εντολές των αρμοδίων και πειθάρχησαν στην εκκένωση.

Σάπες: Δείτε βίντεο από την πυρκαγιά

Αυτοσχέδιες αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό
Με τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα τον οικισμό, οι αρμόδιοι «χάραξαν» έκτακτες αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό, κόβοντας τη βλάστηση. Οι ρίψεις από αέρος συνεχίστηκαν όσο υπήρξε φως.

Τις βραδινές ώρες οι αρμόδιοι είχαν καταφέρει να περιορίσουν αισθητά τις φλόγες, όμως η πυρκαγιά δεν ήταν «υπό έλεγχο» σύμφωνα με την πυροσβεστική ορολογία. Ωστόσο, η καλή οργάνωση συνετέλεσε ώστε να μην κινδυνέψουν ζωές. Οι όποιες καταστροφές περιμετρικά του οικισμού, όπως και η περιβαλλοντική καταστροφή στο δάσος, εκτιμώνται σήμερα.

Η πυροσβεστική έρευνα θα αποφανθεί για τα αίτια της φωτιάς.

Χαριτόπουλος: «Σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές»
Μεταφέροντας μία πρώτη εκτίμηση στον «Χ» το βράδυ της Πέμπτης, ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, που βρέθηκε επί ποδός, είπε πως «μέχρι αυτή την ώρα ευτυχώς το σύστημα λειτούργησε άψογα –και η εκκένωση και η κινητοποίηση και η συνεργασία των φορέων- μπορέσαμε και σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές. Τώρα, δίνουμε τη μάχη για να μην κινδυνέψουν σπίτια. Είναι όλα τα μηχανήματα σε κινητικότητα. Πιστεύω ότι θα το προλάβουμε κι αυτό».

Από την Πολιτική Προστασία επετράπη στους κατοίκους να επιτρέψουν σπίτια τους περί των 12 τα βράδυ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού Εν τω μεταξύ, με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη μεταβαίνει Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Δ.Ε. Σαπών Ροδόπης για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σάπες: Εκκενώθηκαν σπίτια λόγω πυρκαγιάς – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.