ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία με αυστηρά μέτρα!

Επιστρέφουν στα σχολεία για τους μαθητές, που θα πρέπει να είναι συνετοί στα μέτρα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό.
Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία με αυστηρά μέτρα!

Μετά από ενάμιση χρόνο, ήρθε η ώρα τα σχολεία να ανοίξουν ξανά και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους.

Η αγωνία σίγουρα είναι μεγάλη, καθώς στόχος όλων είναι να εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα και να μην υπάρξουν μεγάλα προβλήματα.

Το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει μέτρα, προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Αρχικά οι ανεμβολίαστοι μαθητές προσέρχονται με δύο σελφ τεστ την εβδομάδα και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί με δυο rapid test, ενώ ο αριθμός των μαθητών που έχουν εμβολιαστεί βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ένα 20% των εκπαιδευτικών δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες σίγουρα περιμένουν μία αύξηση των κρουσμάτων που θα έρθει από το άνοιγμα του σχολείου, όχι λόγω της επιστροφής των μαθητών, αλλά λόγω των χιλιάδων self tests που θα γίνουν.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως λέει ότι «το έτος 2021-2022, εκτός από την περαιτέρω αναβάθμιση των σχολείων μας, θέτουμε άλλον έναν κοινό στόχο: στις σχολικές μας αίθουσες να αντηχούν όλο το χρόνο παιδικές φωνές και μαθήματα. Η τηλεκπαίδευση – όσο πολύτιμη κι αν στάθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο – δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Γι’ αυτό θωρακίζουμε, όλοι μαζί, την υγεία μας, τη δική μας και των γύρω μας. Εμβολιαζόμαστε, ελεγχόμαστε τακτικά, φοράμε τις μάσκες μας, τηρούμε τα μέτρα, μένουμε ασφαλείς και μαθαίνουμε ασφαλώς, μέσα στις τάξεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγιασμός θα γίνει στο προαύλιο, χωρίς την παρουσία γονέων εντός του χώρου και στη συνέχεια ο ιερέας θα περάσεις από όλες τις τάξεις να κάνει αγιασμό.

Όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό τους στις σχολικές μονάδες, ενώ αν κάποιος έχει κολλήσει θα προσκομίζει  βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self test.

Για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), με ευθύνη και κόστος δικό τους.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής: Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

– Δύο εργαστηριακά τεστ (rapid) πέραν των προβλεπομένων.

– Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ – τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά.

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

– Δύο αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πότε κλείνει μία τάξη

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Πότε θα γίνονται τα τεστ – Τι θα γίνει αν βρεθεί κρούσμα

Για την πρώτη εβδομάδα, το self test έγινε χθες Κυριακή, ή τα σήμερα ο πρωί πριν το σχολείο. Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΟΚ: Ήττα για πρώτη φορά σε πρεμιέρα στην Τούμπα!

Αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου!

Τσαλίκης: Το ποστ του για άτομο σε αμαξίδιο που έγινε viral

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία με αυστηρά μέτρα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.