ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self test: Τέλος μετά το Πάσχα στα σχολεία – Οι ημερομηνίες ορόσημο για εστίαση, μάσκες και πιστοποιητικά

Νέα δεδομένα θα διαμορφωθούν μετά το Πάσχα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Self test: Τέλος μετά το Πάσχα στα σχολεία – Οι ημερομηνίες ορόσημο για εστίαση, μάσκες και πιστοποιητικά

Self test: Αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να πάρει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας με φόντο την σταδιακή άρση των περιορισμών μετά το Πάσχα.

Όπως διαβάστε ήδη από το Sportime, οι ειδικοί βάζουν στον «πάγο» self test και πιστοποιητικά εμβολιασμού κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η Κυβέρνηση που καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στοχοποίησε τους ανεμβολίαστους πολίτες πλέον παίρνει την απόφαση, ενόψει του καλοκαιριού προκειμένου να μην επηρεαστεί ο τουρισμός να προχωρήσει στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Παράλληλα αναμένεται να αποφασιστεί η προσωρινή αναστολή των υποχρεωτικών των self test στα σχολεία, ενδεχομένως λίγο μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στους μαθητές αλλά και στους εργαζόμενους αναμένεται να ανασταλούν και να επανεξεταστούν στο τέλος του καλοκαιριού ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου με self test όμως αναμένεται η κατάργηση του μέτρου.

Self test: Οι ημερομηνίες ορόσημο για εστίαση, μάσκες και πιστοποιητικά

Την πρώτη ημέρα του Μαΐου θεωρούν οι ειδικοί την ημερομηνία ορόσημο για τις μάσκες αλλά και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όταν και αναμένεται να αρχίζει να υλοποιείται το πλάνο για την σταδιακή άρση και των τελευταίων περιορισμών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα παρθούν αναμένεται να υπάρξει η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο σε εξωτερικούς χώρους και σε βάθος χρόνου κάτι αντίστοιχο να ισχύσει και για τους εσωτερικούς ενώ αναμένεται το συγκεκριμένο μέτρο να επανέλθει από το Φθινόπωρο.

Όσον αφορά την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας σε κλειστούς χώρες, μια τέτοια κίνηση δεν αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου, με το συγκεκριμένο μέτρο να παραμείνει σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στις γιορτές του Πάσχα και οποιαδήποτε απόφαση να μετατίθεται για μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Αλλαγές όμως αναμένεται να υπάρξουν και για την εστίαση που «ανοίγει» και πάλι για όλους από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Ειδικότερα αναμένεται να πάψει να ισχύει η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test 48 ωρών στα καταστήματα της εστίασης που ελευθερώνονται μετά από 8 μήνες.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να ισχύσει και για το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα καθώς σύντομα θα επιτρέπεται η είσοδος και στους συγκεκριμένους χώρους δίχως «σκανάρισμα» και διαχωρισμούς.

UPDATE 11:10

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε επίσημα πως από την 1η Μαΐου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους. 

Παράλληλα, παραμένει έως τις 31 Μαΐου η υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ενώ από την 1η Μαΐου καταργούνται τα self test για την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία.

Από την πρώτη ημέρα του Μαΐου θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας ενώ από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 € στους ανεμβολίαστους άνω των 60..

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Self test: Τέλος μετά το Πάσχα στα σχολεία – Οι ημερομηνίες ορόσημο για εστίαση, μάσκες και πιστοποιητικά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.