ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σφοδρές αντιδράσεις φέρνει το Instagram για παιδιά

Ζήτησαν από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αφήσει τα παιδιά ήσυχα, εγκαταλείποντας τα σχέδια δημιουργίας της πλατφόρμας «Instagram for Kids».
Σφοδρές αντιδράσεις φέρνει το Instagram για παιδιά

Σαράντα πολιτειακοί υπουργοί Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (γενικοί εισαγγελείς) ζήτησαν από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αφήσει τα παιδιά ήσυχα, εγκαταλείποντας τα σχέδια δημιουργίας της πλατφόρμας «Instagram for Kids».

Ο «Κύριος Facebook» έχει ως πλάνο τη δημιουργία ενός νέου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, παρόμοιου με το Instagram, «αυστηρώς για ανηλίκους», δηλαδή για χρήστες μικρότερους των 13 ετών.

Στην επιστολή τους προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι «η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την ευδαιμονία των παιδιών, που δεν έχουν την ικανότητα πλοήγησης στις μεγάλες προκλήσεις κατοχής ενός λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπροσθέτως, τo Facebook, στην ιστορία του, απέτυχε να προστατεύσει τα παιδιά στις πλατφόρμες του» και υπενθυμίζουν ότι η επίσης παιδική εφαρμογή «Μessenger Kids» του Facebook, εμφάνισε πολλά κενά ασφαλείας, επιτρέποντας στα παιδιά να υπερκεράσουν τους γονικούς ελέγχους και να επικοινωνούν με αγνώστους σε δωμάτια συζητήσεων.

Είναι τουλάχιστον αμφίβολο κατά πόσον η έκκληση των Αμερικανών αξιωματούχων θα πιάσει πραγματικά τόπο. Εκπρόσωπος του Facebook εξήγησε ότι η νέα πλατφόρμα μόνο για παιδιά θα τα αποτρέψει από το να ψεύδονται για την ηλικία τους προκειμένου να αποκτήσουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ενηλίκων. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, τόνισε, η παιδική εκδοχή του Instagram θα βελτιώσει την κατάσταση επιτρέποντας στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο στις ενέργειες των παιδιών τους. Δεν έχασε, εξάλλου, την ευκαιρία να επαναλάβει τη δέσμευση της εταιρείας για εξάλειψη των διαφημίσεων από την «παιδική πλατφόρμα».

Προκειμένου να αμβλύνει την αντίδραση το Facebook συμφώνησε ότι οποιαδήποτε νέα εκδοχή της δημοφιλούς εφαρμογής, που επιτρέπει την ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο, θα έχει ως «πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας του βίου των ανήλικων χρηστών, ενώ θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με ειδικούς επιστήμονες της παιδικής ανάπτυξης, ασφάλειας και ψυχικής υγείας, όπως και με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Η Μόρα Χέιλι, υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Μασαχουσέτης, σε ανάρτησή της στο Twitter χαρακτηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας παιδικού Instagram μία «αποτρόπαιη προσπάθεια εκμετάλλευσης, με στόχο το κέρδος, ευάλωτων ατόμων». Ταυτόχρονα, παιδοψυχολόγοι προειδοποιούν ότι η δημιουργία μιας «παιδικής πλατφόρμας» δεν πρόκειται να προσελκύσει παιδιά 11 ετών ή μεγαλύτερα που μη θέλοντας «την ιστοσελίδα για μωρά» θα εξακολουθήσουν να ψεύδονται για την ηλικία τους και να αποκτούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ενηλίκων.

Την ίδια στιγμή, τα επτάχρονα και εξάχρονα που δεν διαθέτουν ακόμα τέτοιους λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας το παιδικό Instagram θα γίνουν αυτομάτως έρμαια των πιέσεων που ασκούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλωστε, οι επικριτές του σχεδίου του Facebook φέρνουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν τον ιστότοπο «YouTube Kids», που παρότι επίσης δεν έχει καθόλου διαφημίσεις επηρεάζει τα παιδιά με την έμμεση προώθηση προϊόντων.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σφοδρές αντιδράσεις φέρνει το Instagram για παιδιά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.