ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονίζει ο εθελοντής Άγγελος Βασιλείου για τις φωτιές: «Φοβήθηκα…»

Συγκλονίζει η ανάρτηση που έκανε ο Άγγελος Βασιλείου που έδωσε μάχη με τις φωτιές στον οικισμό Αγίου Σωτήρος ως εθελοντής.
Συγκλονίζει ο εθελοντής  Άγγελος Βασιλείου για τις φωτιές: «Φοβήθηκα…»

Φωτιές: Ο Άγγελος Βασιλείου ήταν ένας από τους εκατοντάδες συμπολίτες που έθεσαν εαυτούς στη διάθεση των αρχών προκειμένου να βοηθήσουν τις πυροσβεστική και τις άλλες δυνάμεις στο να σβήσουν τις πυρκαγιές.

Ο Έλληνας πρωταθλητής του στίβου σε μακροσκελή του ανάρτηση ανέφερε λεπτομερώς στο πώς βίωσε την εμπειρία που είχε στον οικισμό Αγ. Σωτήρους (Πανόραμα Μάνδρας) όπου επί τέσσερις μέρες προσπαθούσε να θέσει σε έλεγχο τρία πύρινα «μέτωπα».

Ο Άγγελος Βασιλείου είναι Εθελοντής της ομάδας «Περιπολία Ζωής» και βρέθηκε στην «μάχη» μαζί με τον πατέρα του, Σωκράτης Βασιλείου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο εμπνευστής της εθελοντικής ομάδας πυρόσβεσης στον Τιτάνα.

Όσα αναφέρει στην ανάρτησή του ο Άγγελος Βασιλείου:

«Είμαι κάτοικος του οικισμού Αγ. Σωτήρους (Πανόραμα Μάνδρας), που βρίσκεται 30 χλμ. από την Ομόνοια της Αθήνα. Μόλις καταφέραμε πριν μερικές ώρες, έπειτα από 4ημερες υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουμε τα 3 πύρινα μέτωπα που απείλησαν τα σπίτια μας.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Δεν θα πω για το αν υπάρχουν πλάνα, αρκετοί πυροσβέστες ή επαρκή εναέρια μέσα. Αυτά τα λένε όλοι και δυστυχώς είναι όλα εύστοχα. Οι καταστάσεις που ζήσαμε από το απόγευμα Δευτέρας είναι απελπιστική.

Εγώ θα πω ότι φοβήθηκα. Φοβήθηκα όταν χθες η φλόγα ξεπηδούσε ψηλά, 800 μέτρα από την πόρτα των σπιτιών μας. Φοβήθηκα όταν είδε την μητέρα μου κρυφά να δακρύζει. Φοβήθηκα όταν περνούσαν οι ομάδες ΔΙΑΣ και ζητούσαν εκκένωση. Φοβήθηκα όταν ξημέρωσε εχθές και το χρώμα του ουρανού δεν άλλαξε, παρά μόνο σκούρυνε.

Εγώ θα πω ότι αγχώθηκα. Αγχώθηκα όταν σβήναμε ένα μέτωπο, και αναζωπυρώνονταν 4 κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αγχώθηκα όταν μου είπε το πρωτοπαλίκαρο της ΕΜΑΚ “πάρε την τσάπα και σκάψε εδώ που κόβω, να μην περάσει”. Αγχώθηκα όταν πέρναγα από το καμένο έδαφος και δεν αναγνώριζα τον τόπο μου.

Αγχώθηκα όταν άκουγα τον ασύρματο του πυροσβέστη μπροστά μου ότι θέλουν βοήθεια στα αριστερά γιατί τους κλείνει. Αγχώθηκα όταν είδα τον αδερφό μου και τον πατέρα μου δίπλα μου να παλεύουν με τις φλόγες και σκέφτηκα τα χειρότερα.

Δεν μπορώ να μιλήσω λοιπόν για πολιτική, όταν για 72 ώρες μείναμε άγρυπνοι και παλέψαμε με την φωτιά που όλο κατέβαινε. Δεν θα ξανατρέξω στα βουνά που έμαθα να τρέχω, δεν είναι βουνά πια. Είναι στάχτη, κάρβουνο και γκρίζα γη. Δεν είμαι θυμωμένος, γιατί το έζησα, είμαι απογοητευμένος που το “αυτί του ανθρώπου δεν ιδρώνει”.

Είμαι απογοητευμένος γιατί όλα θα καούν. Όσες προσπάθειες και να κάνουμε την ώρα Μηδέν, εν τέλη τίποτα δεν θα καταφέρουμε αν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής και τρόπο αντιμετώπισης. Ας αλλάξει ο καθένας τον εαυτό του μια σπιθαμή, για να αλλάξει ο κόσμος ρότα. Αλλαγή, για να μην ξαναδακρύσει κανενός η μάνα την ώρα εκκένωσης, και να μην αποκλειστεί κανενός ο πατέρας μέσα σε πύρινο μέτωπο.

Μας αφορά όλους! Αυτός ο πόλεμος που δώσαμε δεν έχει νικητή η χαμένο, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα. Αν δεν αλλάξουμε όλοι το τρόπο σκέψης και πράξης, τότε θα υπάρξουν και άλλοι, και δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε άλλον εδώ.

Άγγελος Βασίλειου.

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση που έκανε καθώς επίσης και βίντεο και φωτογραφίες

Εθελοντής της ομάδας “Περιπολίας Ζωής”».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συγκλονίζει ο εθελοντής Άγγελος Βασιλείου για τις φωτιές: «Φοβήθηκα…»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεωργία Τσιαρλή

Εργάζομαι στο Sportime από το 2018. Στον ελεύθερό μου χρόνο δεν χάνω ριάλιτι! Είναι το πάθος μου. Θέλω να βλέπω που φτάνει και που… καταντάει η κοινωνία για να πηγαίνω κι εγώ μαζί της. Την άποψή μου θα την πω για όλα χωρίς φίλτρο. Δεν συγκρατούμαι!