Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

Στις 25 Νοεμβρίου του 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου καθιέρωσε την συγκεκριμένη ημερομηνία να γίνεται κάθε χρόνο, ο Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Σήμερα συμπληρώνονται 39 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε την σημερινή ημέρα να γίνεται ο Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Αντρέας Παπανδρέου με τον νόμο 1582/82 στις 25 Νοεμβρίου του 1982, καθιέρωσαν να τιμάται κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία, η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία).

Η οποία διήρκησε από το 1941 ως το 1944. Στις 25 Νοεμβρίου μάλιστα του 1942 είχε συμβεί ένα ιστορικό γεγονός για την αντίσταση. Πραγματοποιήθηκε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η όλη επιχείρηση είχε λάβει χώρα το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου, μέχρι το ξημέρωμα της 26ης. Σ’ αυτήν πήραν μέρος 86 άντρας του ΕΛΑΣ, 52 αντάρτες του ΕΔΕΣ και μια ομάδα Βρετανών που αποτελούνταν από 14 άτομα.

Οι Βρετανοί κομάντος όμως είχαν την υψηλή καθοδήγηση του όλου εγχειρήματος. Με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάιερς και τον ελληνομαθή ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ.

Έπεσαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή της Γκιώνας, ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες αντάρτες και υλοποίησαν την «Επιχείρηση Χάρλινγκ», που είχε σχεδιαστεί στο Κάιρο.

Έτσι έγινε η ανατίναξη της γέφυρας πριν προλάβουν να φτάσουν ενισχύσεις για τις κατοχικές δυνάμεις. Καθώς τα άτομα που έκαναν την επιχείρηση το είχαν αποτρέψει , καθώς νωρίτερα είχαν προκαλέσει σαμποτάζ στις δύο πλευρές του σιδηροδρόμου.

Θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα κορυφαία σαμποτάζ στην κατεχόμενη τότε Ευρώπη, γιατί δημιούργησε πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των Γερμανών στο μέτωπο της Αφρικής.