ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα ο Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

Στις 25 Νοεμβρίου του 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου καθιέρωσε την συγκεκριμένη ημερομηνία να γίνεται κάθε χρόνο, ο Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.
Σήμερα ο Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

Σήμερα συμπληρώνονται 39 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε την σημερινή ημέρα να γίνεται ο Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Αντρέας Παπανδρέου με τον νόμο 1582/82 στις 25 Νοεμβρίου του 1982, καθιέρωσαν να τιμάται κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία, η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία).

Η οποία διήρκησε από το 1941 ως το 1944. Στις 25 Νοεμβρίου μάλιστα του 1942 είχε συμβεί ένα ιστορικό γεγονός για την αντίσταση. Πραγματοποιήθηκε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η όλη επιχείρηση είχε λάβει χώρα το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου, μέχρι το ξημέρωμα της 26ης. Σ’ αυτήν πήραν μέρος 86 άντρας του ΕΛΑΣ, 52 αντάρτες του ΕΔΕΣ και μια ομάδα Βρετανών που αποτελούνταν από 14 άτομα.

Οι Βρετανοί κομάντος όμως είχαν την υψηλή καθοδήγηση του όλου εγχειρήματος. Με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάιερς και τον ελληνομαθή ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ.

Έπεσαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή της Γκιώνας, ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες αντάρτες και υλοποίησαν την «Επιχείρηση Χάρλινγκ», που είχε σχεδιαστεί στο Κάιρο.

Έτσι έγινε η ανατίναξη της γέφυρας πριν προλάβουν να φτάσουν ενισχύσεις για τις κατοχικές δυνάμεις. Καθώς τα άτομα που έκαναν την επιχείρηση το είχαν αποτρέψει , καθώς νωρίτερα είχαν προκαλέσει σαμποτάζ στις δύο πλευρές του σιδηροδρόμου.

Θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα κορυφαία σαμποτάζ στην κατεχόμενη τότε Ευρώπη, γιατί δημιούργησε πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των Γερμανών στο μέτωπο της Αφρικής.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σήμερα ο Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.