ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται το ξεπούλημα της Δημόσιας Υγείας: Ιδιωτικά ασθενοφόρα μισθώνει το υπουργείο Υγείας

Αντί να ενισχύει το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Υγείας μισθώνει με ζεστό κρατικό χρήμα 5 ασθενοφόρα για 4 νοσοκομεία της Αττικής.
Συνεχίζεται το ξεπούλημα της Δημόσιας Υγείας: Ιδιωτικά ασθενοφόρα μισθώνει το υπουργείο Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Απρόσκοπτα συνεχίζεται το μεγάλο ξεπούλημα της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση, με μια σειρά υπηρεσιών που – πότε άμεσα και πότε έμμεσα – περνούν στα χέρια ιδιωτών. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 1ης ΥΠΕ να προχωρήσουν σε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για μίσθωση ασθενοφόρων, τα οποία θα αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές, όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις, σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ανήμερα της Πρωτομαγιάς η Διοίκηση του ΕΚΑΒ ανήρτησε στο Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ την απόφαση της 1ης ΥΠΕ, με θέμα: «Υπηρεσίες μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων για την εξυπηρέτηση δευτερογενών διακομιδών (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υ.Πε., διάρκειας έως και 15/05/2022 με δυνατότητα παράτασης» με ισχύ από 28/04/2002.

Σύμφωνα με την απόφαση, την υπηρεσία διακομιδών αναλαμβάνει η εταιρεία Europ Assistance Service με πέντε ασθενοφόρα που θα απασχολούνται στα νοσοκομεία του Ευαγγελισμού (2), του Σισμανόγλειου και Αμ. Φλέμινγκ (2) και του Ιπποκράτειου (1). Η χρέωση για τη διακομιδή θα κυμαίνεται από 45 ως και 90 ευρώ, και το κόστος θα καταβάλλεται από την 1η ΥΠΕ.

Τέτοιες τραγικές αποφάσεις δείχνουν την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «σαλαμοποίηση» της Δημόσιας Υγείας. Βήμα με το βήμα, καταστρέφεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, ξεπουλώντας μάλιστα ακόμα και βασικότατες υπηρεσίες, όπως είναι το ΕΚΑΒ και η διακομιδή ασθενών.

Μεγάλος χαμένος, ο πολίτης

Αντί το υπουργείο Υγείας και ο Θάνος Πλεύρης να φροντίσει για την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με νέα οχήματα και νέες προσλήψεις, προτιμά να μοιράζει ζεστό κρατικό χρήμα σε ιδιωτικές εταιρείες . Είναι ακριβώς η ίδια τακτική που παρατηρείται και στην ανεπάρκεια των ΜΜΜ, όπου η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον στόλο των λεωφορείων για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, άλλα προτιμά να προχωρά σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τη μίσθωση λεωφορείων.

Έτσι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε το κράτος να παραμένει μονίμως ελλειμματικό (είτε σε ασθενοφόρα, είτε σε λεωφορεία, είτε σε άλλες υπηρεσίες), για να βρίσκεται υπό την συνεχή «ομηρία» των ιδιωτών. Και ασφαλώς ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι ο πολίτης, άλλα και το ταμείο του κράτους που αδειάζει.

Αναμφίβολα, η συμφωνία που έκανε το υπουργείο Υγείας και η 1η ΥΠΕ με την εταιρεία που παρέχει ιδιωτικά ασθενοφόρα, έχει ως σκοπό την περεταίρω υποβάθμιση της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, με τελικό σκοπό την πλήρη κατάργηση του. Η είδηση μεταδόθηκε από μεγάλα ειδησεογραφικά sites ως… «δωρεάν μετακίνηση» με ιδιωτικά ασθενοφόρα, κάτι που είναι εντελώς παραπλανητικό και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ούτε δωρεάν είναι η μετακίνηση, ούτε είναι προς το συμφέρον του πολίτη να καθιερώνονται τέτοιες απαράδεκτες συμφωνίες. Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα πληρώνονται από τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Πετιούνται χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, και όχι για να πλουτίζουν εταιρείες με υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας.

Η υπηρεσία του ΕΚΑΒ είναι βασικός άξονας της Δημόσιας Υγείας, και ένα από τα πράγματα που μας δίδαξε η πανδημία, είναι πως η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα ισχυρό δημόσιο υγειονομικό σύστημα. Αν συνεχιστεί το μεγάλο ξεπούλημα, μετά τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, δεν θα αργήσει η μέρα που και οι διακομιδές θα απαιτούν – όχι έμμεση όπως τώρα – άλλα άμεση πληρωμή από τον ασθενή.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συνεχίζεται το ξεπούλημα της Δημόσιας Υγείας: Ιδιωτικά ασθενοφόρα μισθώνει το υπουργείο Υγείας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.