ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη με τον φιλόσοφο Άλντους Χάξλεϋ, σήμερα…

Ο Άγγλος συγγραφέας και φιλόσοφος, Άλντους Χάξλεϋ μεταξύ άλλων, είχε μιλήσει ανοιχτά -στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ το 1962- και για μια
Συνέντευξη με τον φιλόσοφο Άλντους Χάξλεϋ, σήμερα…

«Η τέλεια δικτατορία θα έχει την εμφάνιση της δημοκρατίας. Μια φυλακή χωρίς τοίχους, στην οποία οι κρατούμενοι δεν θα ονειρεύονται να δραπετεύσουν», είχε πει στα μισά του περασμένου αιώνα ο Άγγλος συγγραφέας και φιλόσοφος, Άλντους Χάξλεϋ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε μιλήσει ανοιχτά -στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ το 1962- και για μια επερχόμενη… τεχνολογική-επιστημονική-φαρμακολογική μέθοδο-δικτατορία, που θα κάνει τους ανθρώπους να λατρεύουν τη δουλικότητά τους!

Άλντους Χάξλεϋ: Μια επανάσταση από τους ισχυρούς του πλανήτη, σε βάρος φυσικά όλων των άλλων…

Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 127 ετών. Από το βαθιά φιλοσοφημένο μυαλό του, τις μελέτες και το συγγραφικό του έργο θα μπορούσαμε να έχουμε γίνει σοφότεροι. Το sportime.gr με απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπό του, αλλά και στις απίθανες και… σουρεαλιστικές καταστάσεις που ζούμε όλους αυτούς τους μήνες, κάνει μια προσομοίωση του κόσμου σήμερα με τον Χάξλεϋ παρόντα και σας παρουσιάζει μια… φανταστική συνέντευξη μαζί του, την καλύτερη που -δεν- έδωσε ποτέ! Απολαύστε τον, με δικά του λόγια…

Είναι τιμή μας να σας φιλοξενούμε εδώ. Ένα τέτοιο άνθρωπο του πνεύματος. Έναν πραγματικό διανοούμενο της εποχής μας.
«Φίλοι μου, διανοούμενος σήμερα είναι κάποιος που ανακάλυψε απλά κάτι πιο ενδιαφέρον από το σεξ! Έτσι, είναι καλύτερο σήμερα να είσαι ένας καλός αστός, όπως οι άλλοι, παρά κακός μποέμ ή ψευτοαριστοκράτης ή διανοούμενος δεύτερης κατηγορίας».

Δείχνετε απογοητευμένος από τη σημερινή κοινωνία. Θεωρείτε ότι έχει χαθεί το μέτρο, η λογική και η κριτική σκέψη;
«Ως προς τη λογική, θα πω… Προσέξτε να μην είστε υπερβολικά λογικοί. Στη χώρα των τρελών, ο μυαλωμένος άνθρωπος δεν γίνεται Βασιλιάς. Τον λιντσάρουν! Άλλωστε, συγκεντρωμένοι σε πλήθος οι άνθρωποι χάνουν τις ικανότητές τους για λογική σκέψη και τη δυνατότητα για ηθική επιλογή! Γενικά, θα πω και το εξής. Ντρέπομαι λίγο που μετά από 45 και περισσότερα χρόνια έρευνας και μελέτης, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω στους ανθρώπους είναι να φέρονται στους άλλους με λιγάκι περισσότερη καλοσύνη…».

Όλη αυτή την κατάσταση με τον ιό, εδώ και 14-15 μήνες, με τα μέτρα των κυβερνήσεων, την ιατρική επιστήμη και τα εμβόλια, πώς θα τη σχολιάζατε;
«Κοιτάξτε, η ιατρική επιστήμη έχει σημειώσει τόσο μεγάλη πρόοδο, που δεν έχει μείνει σχεδόν κανένας άνθρωπος… υγιής! Η τεχνολογική πρόοδος απλώς μας έδωσε πιο αποτελεσματικά μέσα για να… οπισθοδρομήσουμε! Ναι, οι ατομικοί επιστήμονες στρώνουν το κρεβάτι, που θα ξαπλώσει πάνω του η ανθρωπότητα! Αρέσει, δεν αρέσει αυτό. Και, ναι, μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι η κόλαση κάποιου άλλου πλανήτη… Για τις κυβερνήσεις και τον -εδώ και αιώνες- άνθρωπο, τι να πω; Όσο οι άνθρωποι προσκυνούν τους Καίσαρες και τους Ναπολέοντες, οι Καίσαρες και οι Ναπολέοντες θα έρχονται στην εξουσία και θα κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Οι ελευθερίες, φίλοι μου, δεν χαρίζονται. Παίρνονται…».

Πώς έχετε οραματιστεί το άμεσο μέλλον; Σε πανεπιστημιακές σας ομιλίες ή και σε επιστολή σας στον άλλοτε μαθητή σας, Τζορτζ Όργουελ, έχετε κάνει λόγο για… δημοκρατικές αλλά και βιολογικές δικτατορίες! Αρκετός κόσμος έχει θορυβηθεί σήμερα με όλα αυτά που συμβαίνουν.
«Η τέλεια δικτατορία θα έχει την εμφάνιση της δημοκρατίας. Μια φυλακή χωρίς τοίχους στην οποία οι κρατούμενοι δεν θα ονειρεύονται να δραπετεύσουν. Ένα σύστημα δουλείας, όπου χάρη στην κατανάλωση και τη διασκέδαση, οι δούλοι θα αγαπήσουν τη δουλεία τους… Ως προς την επιστολή μου στον Τζορτζ Όργουελ και σε συνέχεια των όσων πίστευα πίσω στα μισά του 20ου αιώνα, καμιά 60αριά χρόνια πριν, θα πω το εξής. Από την επόμενη γενιά και στο μέλλον θα υπάρξει μια φαρμακολογική μέθοδος που θα κάνει τους ανθρώπους να λατρεύουν τη δουλικότητά τους, παράγοντας μία δικτατορία δίχως δάκρυα και αντίσταση!

Αυτός ο τύπος ανθρώπου θα αποσπάται από κάθε επιθυμία για εξέγερση, μέσω προπαγάνδας και πλύσης εγκεφάλου, βελτιστοποιημένης από φαρμακολογικές μεθόδους… Και αυτή θα είναι η τελευταία επανάσταση! Επιπλέον, μέσα στην επόμενη γενιά πιστεύω ότι οι ηγέτες-εξουσιαστές του κόσμου θα ανακαλύψουν ότι ο χειρισμός των βρεφών και η ναρκο-ύπνωση είναι πιο αποδοτικά ως εργαλεία διακυβέρνησης από τα κλομπ και τις φυλακές και ότι η δίψα για εξουσία μπορεί να ικανοποιηθεί εξίσου καλά, κάνοντας τους ανθρώπους να αγαπήσουν τη σκλαβιά, παρά μαστιγώνοντας και κλοτσώντας τους στην υποταγή! Η αλλαγή θα έρθει ως αποτέλεσμα μιας αδήριτης ανάγκης για αυξημένη αποτελεσματικότητα. Στο μεταξύ, θα μπορούσε φυσικά να συμβεί ένας βιολογικός ή ατομικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας και στην περίπτωση αυτή θα έχουμε άλλου τύπου εφιάλτες, που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί»!

Υ.Γ. Με τις υγείες μας… Αυτός ήταν (είναι;) ο «Θαυμαστός Νέος Κόσμος» του Άλντους Χάξλεϋ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συνέντευξη με τον φιλόσοφο Άλντους Χάξλεϋ, σήμερα…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Φάλιας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.