ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνταξη: Αν συμβαίνει αυτό μπορείτε να πάρετε πριν τα 62

Σε δύο διαφορετικές κατηγορίες χωρίζονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του δημοσίου. Δείτε πως μπορείτε να βγείτε στη σύνταξη πριν τα 62 σας.
Σύνταξη: Αν συμβαίνει αυτό μπορείτε να πάρετε πριν τα 62

Σύνταξη: Μία νέα ρύθμιση έρχεται για να διαχωρίσει τους υποψήφιους συνταξιούχους του δημοσίου των οποίων οι συντάξεις έχουν «παγώσει» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πάγωμα ήρθε μετά από την παρέμβαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίοι υποδηλώνει ότι οι υποψήφιοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη πριν τα 62 τους χρόνια.

Η ρύθμιση η οποία αναμένεται να γίνει χωρίζει τους παραπάνω υποψήφιους σε δύο κατηγορίες:

  1. Σε αυτούς που έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη δουλειά τους φέτος πριν συμπληρώσουν τα 62 χρόνια, λαμβάνοντα όμως μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση ή να το κάνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς καθώς και να έχουν συμπληρώσει μέχρι το 2010 25ετία.
  2. Σε αυτούς που δεν έχουν το δικαίωμα της μειωμένης σύνταξης καθώς δε πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το παραπάνω θέμα αφορά κυρίως περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι έκαναν αίτηση για μειωμένη σύνταξη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η λήψη της οριστικής απόφασης για την έγκριση του αιτήματός τους αναμένεται να ληφθεί τον Αύγουστο. Το  Υπουργείο Εργασίας είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει αν η αποχώρηση πριν τα 62 με μειωμένη σύνταξη θα προχωρήσει.

Σύνταξη: Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αποχωρήσουν πριν τα 62

Το νομικό συμβούλιο ορίζει ότι από τα 55 μέχρι τα 60 δε γίνεται αποδεκτή για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν μετά τις 1/1/2022.

Σύμφωνα με νομοθετικές παρεμβάσεις από το 2015 ακόμη, τα 62 έτη θεωρούνται η βάση για την πληρωμή της μειωμένης σύνταξης.

Οι περιπτώσεις στις οποίες υποψήφιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62 τους χρόνια είναι:

  1. Η συμπλήρωση 25ετίας μέχρι το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο) στο 60ο και στο 55ο έτος της ηλικίας τους οι οποίοι διορίστηκαν είτε πριν είτε μετά το 1983.
  2. Η συμπλήρωση 25ετίας είτε το 2011 είτε το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να πάρουν μειωμένη σύνταξη όταν συμπλήρωναν τα 56 και τα 58 χρόνια.
  3. Συμπλήρωση 25ετίας από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη.

Ειδήσεις σήμερα

Συντάξεις: Αυξήσεις ντροπή – Πότε θα γίνουν

Φωτιά στον Έβρο: Σοκ – Οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σύνταξη: Αν συμβαίνει αυτό μπορείτε να πάρετε πριν τα 62», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.