ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταξιούχοι: Αλητεία απο το κράτος – Τους ζητά μέσω εφορίας να επιστρέψουν εώς και το 25% των αναδρομικών

Το κράτος μέσω της εφορίας θα εισπράξει μεγάλο μέρος από τα χρήματα που πήραν οι συνταξιούχοι μέσω των αναδρομικών. Τα ποσά αυτά θα είναι θα φτάνουν μέχρι και το 25% όσων χρημάτων πήραν.
Συνταξιούχοι: Αλητεία απο το κράτος – Τους ζητά μέσω εφορίας να επιστρέψουν εώς και το 25% των αναδρομικών

Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν μέσω της εφορίας ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα των αναδρομικών που είχαν εισπράξει.

Πιο συγκεκριμένα πάνω από ένα 1.1 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Ελλάδα, είχαν πάρει αναδρομικά έντεκα μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος του 2016) επειδή τους είχαν γίνει περικοπές στις συντάξεις τους, που ήταν άνω των 1000 ευρώ.

Έλα όμως που τα χρήματα αυτά φορολογούνται. Έτσι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022, θα κληθούν να επιστρέψουν ένα μεγάλο μέρος τους πίσω. Μάλιστα τα… φιρμάνια αρχίζουν και έρχονται και οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν πως θα πρέπει να πληρώσουν ως το 25% των χρημάτων που πήραν νωρίτερα στα χέρια τους.

Αφού τα χρήματα αυτά προστέθηκαν στα εισοδήματα του 2015 και 2016 και αναγκάστηκαν να κάνουν επιπρόσθετες φορολογικές δηλώσεις. Έτσι φορολογούνται με κλίματα από 22% ως 42% για το 2015 και 22 ως 45% που ίσχυε το 2016.

Μάλιστα δεν φθάνει αυτό, καθώς συνταξιούχοι που το εισόδημα τους μαζί με τα αναδρομικά υπερέβη τα 12.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν και εισφορά αλληλεγγύης. Η οποία ξεκινά από το 2.2% στα εισοδήματα από 12 ως 20.000 και αυξάνεται. Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο από 22% στο 32% ή το 42.

Φόρο θα πληρώσουν και όσοι πήραν αναδρομικά το 2019 και θα κληθούν να τα δηλώσουν τώρα στην εφορία με τροποποιητικές δηλώσεις.

Δηλαδή το κράτος παίρνει μεγάλο μέρος των χρημάτων από ανθρώπους που τα είχαν υπολογίσει στον προϋπολογισμό τους, ενώ δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν το ποσό αυτό από την εργασία τους. Χώρια που επιβαρύνονται και με τις αμοιβές των λογιστών που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ξανά, για φορολογικές δηλώσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συνταξιούχοι: Αλητεία απο το κράτος – Τους ζητά μέσω εφορίας να επιστρέψουν εώς και το 25% των αναδρομικών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.