ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταξιούχοι: Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν χρέη

Όλη η ρύθμιση χρεών που «ξεκλειδώνει» τις συντάξεις
Συνταξιούχοι: Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν χρέη

Συνταξιούχοι: Εντός Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, μετά την αύξηση των ορίων οφειλών από 20.000 σε 30.000 ευρώ και από 6.000 σε 10.000 ευρώ αντίστοιχα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και να δημοσιευτεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έχει στη διάθεσή της η Realnews, η οποία περιλαμβάνει τη διαδικασία της υπαγωγής, της διασταύρωσης, αλλά και του απαιτούμενου ελέγχου στον οποίο πρέπει να υποβληθούν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι.

Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, παρέχοντας τη συγκατάθεσή του για την άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος των καταθέσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Οι οφειλές του προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ και ειδικά προς τον πρώην ΟΓΑ τα 10.000 ευρώ.
  •  Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή, εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος.
  • Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ γενικά ή τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η σύνταξη θα εκδίδεται κανονικά και ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του. Με το υπόλοιπο 60% θα αποπληρώνεται η οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και από τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συνταξιούχοι: Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν χρέη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.