ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Το λάθος του ΕΦΚΑ που πάγωσε τους συνταξιούχους

Ο ΕΦΚΑ παραδέχθηκε «λάθος» στον οποίο υπέπεσε αναφορικά με τον υπολογισμό της σύνταξης ύψους 744 ευρώ ή σε ποσοστό 65%.
Συντάξεις: Το λάθος του ΕΦΚΑ που πάγωσε τους συνταξιούχους

Συντάξεις: Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Όπως αποδείχθηκε ο ΕΦΚΑ υπέπεσε σε «λάθος» που αφορά υπολογισμό σύνταξης ύψους 744 ευρώ. Το λάθος έγινε γνωστό μετά την παρέμβαση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Έτσι ο ΕΦΚΑ διόρθωσε προηγούμενη απόφαση που έβγαζε ανταποδοτική σύνταξη μόλις 1147,59 ευρώ και εξέδωσε νέα απόφαση (διορθωμένη πλέον), αποδίδοντας ανταποδοτικό μέρος σύνταξης ύψους 1891,92 ευρώ.

Το «λάθος» αφορούσε τη σκόπιμη παράλειψη του ΕΦΚΑ να ενσωματώσει – συνυπολογίσει τις επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν ορισμένοι κλάδοι ασφαλισμένων, όπως στα ειδικά ταμεία, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ κ.α.), αλλά και τον ΕΟΤ.

Όπως αναφέρουν τo eidisis.gr σύμφωνα με τον νόμο 4387/16 για κάθε μονάδα εισφορών πέραν του 20% για κύρια σύνταξη (6,67% για τον μισθωτό και 13,33% για την επιχείρηση), η σύνταξη του ασφαλισμένου προσαυξάνεται κατά 0,075%.

Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη, έξι και πλέον χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της, δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των συγκεκριμένων ταμείων να μην λαμβάνουν τις νόμιμες αποδοχές τους…

Μετά την «διόρθωση» της σύνταξης η εν λόγω σύνταξη (ανταποδοτικό μέρος) από 1.147,59 ευρώ έφθασε τα 1.892,92. (με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, το τελικό ποσό φτάνει σχεδόν στα 2.276 ευρώ). Μια αύξηση της τάξης των 744,33 ευρώ ή αναπροσαρμογή κατά επιπλέον 2/3 (σχεδόν 65%).

‘Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δικτύου Ν. Χατζόπουλος «…το σύνολο σχεδόν των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων είναι λάθος λόγω ακριβώς της απρονοησίας να ενσωματωθεί η πρόβλεψη για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων ανάλογα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβληθεί. Οι εν λόγω αποφάσεις ξεπερνούν τις 600.000» σημειώνει.

Συντάξεις: Ακόμη τρία λάθη από τον ΕΦΚΑ

Εκτός το παραπάνω σημείο (υπερβάλλουσες εισφορές) το οποίο παρανόμως ο ΕΦΚΑ δεν υπολόγιζε, εντοπίζονται ακόμη τρία «λάθη» στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις του

  1. Δεν υπολογίζονται ούτε τα Βαρέα και υπερβαρέα ένσημα με αποτέλεσμα να αδικούνται όσοι εργάστηκαν σε ανθυγιεινές εργασίες ή μέσα σε στοές.
  2. Για τους παλιούς ασφαλισμένους (προ της 13ης Μαΐου 2016) έχει διατηρηθεί ο συντάξιμος μισθός (συνήθως η καλύτερη πενταετία μέχρι τότε), χωρίς όμως να ενσωματώνονται τα ποσά για τα Δώρα και τα πάσης φύσεως επιδόματα επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, όπως γίνεται με το συντάξιμο μισθό για τις συντάξεις του νόμου 4387/16 (ν.Κατρούγκαλου). Με αποτέλεσμα να είναι υπερβολικές οι (θετικές) προσωπικές διαφορές των παλιών συνταξιούχων…
  3. Δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση των Δώρων της περιόδου Ιουλίου 2015-Μαπίου 2016, συνολικού ύψους 800 ευρώ στον καθένα, συν τις διορθώσεις επί ων επικουρικών συντάξεων.




Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις: Το λάθος του ΕΦΚΑ που πάγωσε τους συνταξιούχους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.