ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει το ευρωψηφοδέλτιο – Ποια ονόματα παίζουν δυνατά

Λίγο πριν κατατεθεί από πλευράς της κυβέρνησης ρύθµιση για την κατάργηση του ασυµβίβαστου βουλευτών και υποψήφιων ευρωβουλευτών, η Κουµουνδούρου ετοιµάζει την πρώτη λίστα µε τις υποψηφιότητες που θα συµπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Γραµµατεία, στη σηµερινή συνεδρίασή της θα δώσει το πράσινο φως για την ανακοίνωση των πρώτων ονοµάτων, χωρίς να αποκλείεται να...
ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει το ευρωψηφοδέλτιο – Ποια ονόματα παίζουν δυνατά

Λίγο πριν κατατεθεί από πλευράς της κυβέρνησης ρύθµιση για την κατάργηση του ασυµβίβαστου βουλευτών και υποψήφιων ευρωβουλευτών, η Κουµουνδούρου ετοιµάζει την πρώτη λίστα µε τις υποψηφιότητες που θα συµπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραµµατεία, στη σηµερινή συνεδρίασή της θα δώσει το πράσινο φως για την ανακοίνωση των πρώτων ονοµάτων, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις στον κατάλογο των υποψηφίων.

Οι πρώτες ανακοινώσεις θα αφορούν οπωσδήποτε τους τρεις σηµερινούς ευρωβουλευτές, τους ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπως επίσης και τον Παναγιώτη Κουρουµπλή. Οι πληροφορίες επιµένουν ότι στην ευρωλίστα θα υπάρξουν υποψήφιοι από τον χώρο του αθλητισµού και της δηµοσιογραφίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ελενα Κουντουρά και Σπύρο ∆ανέλλη η ανακοίνωση των ονοµάτων τους θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η τροποποίηση της διάταξης για το ασυµβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή µε εκείνη του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Σε µία τέτοια περίπτωση βεβαίως, κι εφόσον οι εθνικές εκλογές δεν γίνουν ταυτόχρονα µε τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογής έστω κι ενός εξ αυτών θα αντιµετωπίσει εκ νέου το ζήτηµα της πλειοψηφίας στη Βουλή, αφού όποιος αναδειχθεί ευρωβουλευτής θα πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής.

Σε περίπτωση παραίτησης ενός βουλευτή, εξετάζεται η πιθανότητα υποστήριξης της κυβέρνησης από τον βουλευτή της ∆ΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το κόµµα στο οποίο είναι επικεφαλής θα συµπαραταχθεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχικώς στις ευρωεκλογές στο πλαίσιο της συγκρότησης της προοδευτικής συµµαχίας.

Επί τάπητος οι εξελίξεις

Η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει βεβαίως τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις: από τα αποτελέσµατα του χθεσινού Eurogroup ως την αναθεωρητική διαδικασία στη Βουλή. Το Μαξίµου επισηµαίνει σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να νοµοθετήσει τόσο τα κόκκινα δάνεια όσο και τις 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταµεία, αξιολογώντας πολιτικά ως µείζονες προτεραιότητες την ολοκλήρωση αυτών των εκκρεµοτήτων.

Το διάδοχο νοµικό πλαίσιο στον νόµο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι σχεδόν έτοιµο και η κατάθεσή του στη Βουλή είναι θέµα ηµερών. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, τα επιχειρηµατικά δάνεια που ελήφθησαν µε εγγύηση την πρώτη κατοικία θα παραµείνουν στο νέο νοµικό πλαίσιο «διότι η ένταξή τους είναι που κάνει τη διαφορά σε σχέση µε τον προηγούµενο νόµο». Σε ό,τι αφορά το 1 δισ. ευρώ που η χώρα αναµένει από τα προγράµµατα ANFAs και SMPs, κύκλοι του Μαξίµου επαναλαµβάνουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται για δόση «αφού η χώρα έχει βγει από το µνηµόνιο», αλλά για χρήµατα που θα επιστραφούν στη χώρα από τη διακράτηση των ελληνικών οµολόγων.

«Τα χρήµατα αυτά θα τα πάρουµε έστω και στο Eurogroupτου Απριλίου» επισηµαίνουν αρµόδιες πηγές. Στην Πολιτική Γραµµατεία, που θα συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα, θα συζητηθεί εξάλλου και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη συζήτηση και ψηφοφορία που θα γίνει στην Ολοµέλεια της Βουλής για τη Συνταγµατική Αναθεώρηση την ερχόµενη Πέµπτη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να αναθεωρήσει τη στάση της για κανένα από τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγµατος και ασφαλώς για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Το αριστερό μέτωπο

Ενα ακόµα θέµα που θα απασχολήσει την Πολιτική Γραµµατεία είναι και η συζήτηση για τη συγκρότηση του αριστερού και προοδευτικού µετώπου και µια πρώτη αποτίµηση των µέχρι στιγµής δεδοµένων. Αλλωστε η προοδευτική συµµαχία θα οµογενοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου σε εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα, αποκτώντας περισσότερα οργανωτικά χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει το ευρωψηφοδέλτιο – Ποια ονόματα παίζουν δυνατά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.