ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός: Αυτό ανησυχεί τους σεισμολόγους – Τι προτρέπουν τους πολίτες

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο «χορός» των ρίχτερ το τελευταίο διάστημα - Οι συμβουλές προς τους πολίτες.
Σεισμός: Αυτό ανησυχεί τους σεισμολόγους – Τι προτρέπουν τους πολίτες

Σεισμός: Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των σεισμολόγων για την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Λέσβο, Εύβοια και Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, μιας και δεν αποκλείεται η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού, που θα ξυπνήσει άσχημες μνήμες.

Αυτό που μεγαλώνει την αβεβαιότητα είναι η διέγερση τμημάτων κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με τους σεισμολόγους να ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε εγρήγορση.

Στο επίκεντρο των ειδικών βρίσκεται η έξαρση των τελευταίων ημερών στο νησί της Λέσβου, με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεράσιμο Παπαδόπουλο να επισημαίνει πως η μετασεισμική ακολουθία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ομαλή.

«Δεν έχει τα χαρακτηριστικά ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στα επίκεντρα, και αυτό γιατί δεν υπάρχει καλή κάλυψη στην περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», προσθέτοντας πως η Λέσβος είναι στα όρια κάλυψης του Εθνικού Δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Σεισμολογίας πρότεινε, όπως λέει, την αποστολή φορητών σεισμογράφων, προκειμένου να ενισχυθεί η καταγραφή του φαινομένου αλλά και να παρέχεται ολοκληρωμένη ενημέρωση προς τους κατοίκους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σεισμικής ακολουθίας στο νησί του Βόρειου Αιγαίου είναι και το γεγονός πως δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά το ερώτημα ποια δόνηση ήταν η κύρια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, ακολούθησε δόνηση 4,8 ρίχτερ. «Αυτό μάς μπερδεύει, καθώς μια μέτρηση έχει σφάλμα 0,1. Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9.
Κατά συνέπεια, τουλάχιστον ακόμη, δεν μπορούμε να έχουμε τη βεβαιότητα για το ποιος ήταν ο κύριος σεισμός.

Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι.

Νομίζω ότι έχει μέλλον η συγκεκριμένη ακολουθία και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις» τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιο τεκμηριωμένα στοιχεία.

Επιπλέον, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867: «Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα με μικρότερες διαστάσεις. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει καλή γεωγραφική απεικόνιση για τις δονήσεις που καταγράφονται, δεν ξέρουμε με σιγουριά αν συμπίπτουν με το μεγάλο και γνωστό ρήγμα της Αγίας Παρασκευής. Η γενική εικόνα πάντως είναι ότι δεν είναι πάνω σε αυτό».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, ο ειδικός εμφανίζεται καθησυχαστικός, όμως τονίζει ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση.

Σε ό,τι αφορά τους υπόκωφους θορύβους από τα έγκατα της γης, που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους του νησιού, σημειώνει πως πρόκειται για ένα ηχητικό φαινόμενο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το οποίο όμως δεν είναι επικίνδυνο. «Επικίνδυνος είναι ο σεισμός» καταλήγει με νόημα.

Ειδήσεις τώρα

Ο Παράδεισος των Κυριών: Ανατροπή με την Μιράντα-Αυτόν σκότωσε!

Survivor: Αυτοί μπαίνουν στο παιχνίδι!

Αυτή η νύχτα μένει επόμενα επεισόδια: Ο Στέλιος κάνει απόπειρα αυτοκτονίας – Αυτός είναι ο λόγος

Σεισμός: Αυτό ανησυχεί τους σεισμολόγους – Τι προτρέπουν τους πολίτες

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σεισμός: Αυτό ανησυχεί τους σεισμολόγους – Τι προτρέπουν τους πολίτες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.