ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός: Συνεχίζεται η ανησυχία από τους σεισμολόγους – «Δε γνωρίζουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»!

Πολύ μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δύο μεγάλοι σεισμοί που έγιναν στην Εύβοια στους σεισμολόγους.
Σεισμός: Συνεχίζεται η ανησυχία από τους σεισμολόγους – «Δε γνωρίζουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»!

Σεισμός: «Κόκκινο» χτυπάει η ανησυχία των σεισμολόγων για τους σεισμούς που έγιναν το πρωί και το βράδυ της Τρίτης, που έκαναν το Twitter να… οργιάσει!

Για το φαινόμενο μίλησε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Mega.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο πρώτος σεισμός που άγγιξε τα 4,7 Ρίχτερ δεν ήταν ξαφνικός, αφού υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Όπως τόνισε «επί 40 ημέρες η περιοχή βρισκόταν σε διέγερση και έτσι κορυφώθηκε με τον χθεσινό πρωινό σεισμό 4,7 Ρίχτερ».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο 4,7 είναι ο κύριος σεισμός και η εκτίμηση πολλών σεισμολόγων ότι ο χθεσινός πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός καθησύχασε πολύ κόσμο λανθασμένα κατά τη γνώμη μου.

Και το ίδιο λάθος έκαναν πέρσι με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Και φτάνουμε 12 ώρες μετά να έχουμε χθες έναν ακόμη ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Δεν μπορούμε να αποσαφηνίσουμε αυτή τη στιγμή αν ο σεισμός της έντασης 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και θα πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή και με συνεννόηση η επιστήμονες να αξιολογούμε και να μιλάμε προς τα έξω».

Τέλος απάντησε και στην ερώτηση για το αν μπορεί να έρθει και σεισμός που θα ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ:

«Η άποψη ότι η περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμικών δονήσεων είναι σωστή, όμως αυτό δεν αποτελεί μία απόλυτη εγγύηση καθώς έχουμε πολλά παραδείγματα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να σημειωθούν σε περιοχές ισχυροί σεισμοί χωρίς να υπάρχει κάποιο ιστορικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999, μεγέθους 6 Ρίχτερ, ο οποίος δεν είχε κάποιο ιστορικό. Παράλληλα πέρσι (2021) ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι, μεγέθους 6 Ρίχτερ δεν είχε κάποιο ιστορικό προηγουμένως. Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σεισμός: Συνεχίζεται η ανησυχία από τους σεισμολόγους – «Δε γνωρίζουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.