ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός τώρα: «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί – Η Θήβα δίνει μεγάλους σεισμούς»

Η πλούσια σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναλύει.
Σεισμός τώρα: «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί – Η Θήβα δίνει μεγάλους σεισμούς»

Σεισμός τώρα: Αντικείμενο διεξοδικής μελέτης είναι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι σεισμοί στη Θήβα, μία πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς.

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 27 Μαρτίου, είχαμε νέα έξαρση στην περιοχή με τον σεισμό των 3,8 ρίχτερ να προκαλεί μικρή αναστάτωση.

Update: Νέος σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε σήμερα 7/4/2022 στις 10:40 στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Μάλιστα ο σεισμός ήταν αισθητός και στην Αθήνα.

Στη εφημερίδα «Τα Νέα», η δημοσιογράφος Μαρία Μουρελάτου μεταφέρει το ρεπορτάζ για την ανησυχία που επικρατεί για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα, με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Παπαδόπουλο να μεταφέρει την επιστημονική του άποψη.

Σεισμός τώρα: Η Θήβα έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλο σεισμό

Όπως σημειώνεται αρχικά, υπολογίζεται ότι στη Θήβα, από τον Ιούλιο έχουν σημειωθεί περίπου 2.900 σεισμικές δονήσεις, σε μια περιοχή που απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Μετά και το πρόσφατο μπαράζ σεισμικότητας, όπου σημειώθηκαν 15 μικροσεισμοί από 1 έως 3,9 ρίχτερ, στις 27 Μαρτίου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δεχόμενος πλήθος μηνυμάτων από ανάστατους κατοίκους της περιοχής, προχώρησε σε δύο διαδοχικές αναρτήσεις, μέσω των οποίων συνιστούσε ψυχραιμία.

«Υπάρχει μια ανησυχία, αυτό είναι αλήθεια, και το βλέπω και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί μου απευθύνονται. Κυρίως τους προβληματίζει αν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός, πότε θα σταματήσει το φαινόμενο, ποια είναι η πορεία του φαινομένου γενικώς», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ίδιος, σε δημόσια τοποθέτησή του, δύο ημέρες μετά, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή στους σεισμούς που έχει «δώσει» η Θήβα κατά το παρελθόν, με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 6,7 ρίχτερ και τρεις εξ αυτών να ξεπερνούν τα 6, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να είναι επιφυλακτική, γιατί έχουμε επιμονή της σεισμικής δράσης στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία γνωρίζουμε ότι δίνει ισχυρούς σεισμούς.».

Σεισμός τώρα: Πώς και πότε ξεκίνησαν τα φαινόμενα

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο έμπειρος σεισμολόγος ρίχνει φως στο φαινόμενο – που «ξύπνησε» ουσιαστικά για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου 2020 με τα «προειδοποιητικά» 4,6 ρίχτερ – υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου από τον Ιούλιο και έπειτα, με αφορμή τη νέα έξαρση σεισμικότητας που εκδηλώθηκε τότε στη Θήβα.

«Στη Θήβα οι σεισμοί ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021 και δεν έχουν σταματήσει. Από τον Ιούλιο έχουμε περίπου 2.900 σεισμούς, με μεγαλύτερο εκείνον στις 11 Ιουλίου, με 4,3 ρίχτερ, και μια έξαρση πριν από μία εβδομάδα με 3,9.

Στις 21 Ιουλίου συνήλθε εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι για το ποια θα είναι η πορεία της σεισμικής εξέλιξης στη Θήβα διότι τα στοιχεία ήταν λίγα. Ωστόσο, συστήσαμε στις τοπικές Αρχές να τεθεί σε εφαρμογή το προληπτικό σκέλος του Επιχειρησιακού Σχεδίου “Εγκέλαδος”.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με μια έντονη έξαρση τον Σεπτέμβριο. Στις 29 Σεπτεμβρίου εξετάσαμε πάλι την περίπτωση της Θήβας, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το προληπτικό σκέλος του Σχεδίου “Εγκέλαδος”. Έκτοτε η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε, είχαμε μια ύφεση τον Νοέμβριο, αλλά μετά είχαμε πάλι πολλούς σεισμούς, με έξαρση το τελευταίο δεκαήμερο».

Οι σχεδόν 3.000 σεισμοί μέχρι σήμερα – «Δεν φαίνεται να πλησιάζουμε τη κόκκινη γραμμή»

Το μεγάλο πλήθος των σεισμικών γεγονότων είναι αυτό που επιτρέπει πλέον στον Γεράσιμο Παπαδόπουλο και στην ομάδα του να προχωρήσουν σε μια εκτίμηση όσον αφορά την πορεία του φαινομένου. Ο σεισμολόγος αναφέρει:

«Όταν είναι πολλά τα σεισμικά γεγονότα, σχεδόν 3.000, προσφέρονται για στατιστική ανάλυση. Δεν βλέπω να έχουμε περάσει μια κόκκινη γραμμή κινδύνου μετά την έξαρση που είχαμε τις τελευταίες μέρες και η οποία συνεχίζεται. Προχθές είχαμε 2,8-2,9 ρίχτερ. Όμως, δεν θέλω να είμαι απολύτως καθησυχαστικός γιατί όταν μια περιοχή βρίσκεται σε συνεχή σεισμική δραστηριότητα επί εννέα μήνες, δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για το ποια θα είναι η πορεία, με δεδομένο, μάλιστα, ότι είναι μια περιοχή όπου έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν.

Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι συνεχής επικαιροποίηση ορισμένων στατιστικών δεικτών που μας δείχνουν την πορεία του φαινομένου. Εάν δω ότι περνάμε μια κόκκινη γραμμή στους δείκτες, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε ξανά στο πλαίσιο της Επιτροπής.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να την πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή. Είναι, όμως, αξιοπρόσεκτο ότι δεν πέφτει η σεισμική δραστηριότητα. Δεν ανεβαίνει σε μεγέθη, αλλά είναι πολλοί στο πλήθος, και αυτό δεν μπορεί να σε καθησυχάζει απολύτως, τουλάχιστον εμένα ως σεισμολόγο».

Ακούστε τι έλεγε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα πριν από 6 μήνες:

Αθλητικές ειδήσεις

Μπακασέτας: Ο λόγος που βιάζονται οι Τούρκοι να τον πουλήσουν

Φρόκου: Το διαμάντι του Παναθηναϊκού έχει νέο μάνατζερ και πέραση στη Γερμανία!

ΠΑΟΚ: Το σχέδιο για απόδραση από τη Μασσαλία!

Ολυμπιακός: Τι γινεται με Ελ Αραμπί, Τικίνιο;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σεισμός τώρα: «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί – Η Θήβα δίνει μεγάλους σεισμούς»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις